
Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: de senaste sex åren har antalet uppsagda minskat för varje år. Men i höstas kom de första signalerna om ett trendbrott. Under 2018 blev 11 006 personer av med jobbet, mot 10 957 personer året innan, enligt statistik från Trygghetsrådet TRR.
I år ser det ännu dystrare ut. Prognosen pekar på att 12 000 personer blir av med sina jobb – en ökning med tio procent jämfört med 2018. Ändå är Lennart Hedström, vd för TRR, optimistisk.
– Vi vet att tjänstemän generellt är eftertraktade på arbetsmarknaden och relativt snabbt efter en uppsägning kommer i nytt arbete. De flesta inom stat, kommun och landstingsområdet där stora behov av arbetskraft finns, säger han.
Läget på arbetsmarknaden varierar kraftigt över landet. Av de tre storstadsregionerna är det kämpigast för tjänstemännen i Skåne. Där ökade antalet uppsagda tjänstemän med 25 procent mellan 2017 och 2018. Under det tredje kvartalet förra året blev flera hundra tjänstemän av med sina jobb i Skåne, främst från stora arbetsgivare som Ikea, Sony och Baxter.
Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige
– Det har varit ett stort inflöde till TRR i Skåne. Det tyder på en sämre arbetsmarknad även om de uppsagda tjänstemännen snabbt får ett nytt jobb, säger Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne.
Även i Stockholmsområdet har arbetsmarknaden mattats av, med elva procent fler uppsagda förra året jämfört med året innan.
Ljuset i mörkret finns i Västra Götaland. Där har färre tjänstemän behövt stöd från TRR 2018.
– Trots att detaljhandeln i Göteborgstrakten varslat en del personal under 2018 så ser vi att arbetsmarknaden pekar uppåt och att färre tjänstemän förlorade jobbet under 2018 jämfört med 2017. Det innebär att det mycket positiva läget för uppsagda tjänstemän fortsätter, säger Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg och Halland.
Enligt Konjunkturinstitutet kulminerade högkonjunkturen första halvåret 2018. Enligt institutets senaste prognos kommer arbetslösheten att stiga de kommande åren, från 6,4 procent i år till 6,8 procent 2022.
Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda