Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tuffare arbetsmarknad väntar

I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.
David Österberg Publicerad
Colourbox
I år beräknas 12 000 tjänstemän bli uppsagda från jobbet. Colourbox

Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: de senaste sex åren har antalet uppsagda minskat för varje år. Men i höstas kom de första signalerna om ett trendbrott. Under 2018 blev 11 006 personer av med jobbet, mot 10 957 personer året innan, enligt statistik från Trygghetsrådet TRR.

I år ser det ännu dystrare ut. Prognosen pekar på att 12 000 personer blir av med sina jobb – en ökning med tio procent jämfört med 2018. Ändå är Lennart Hedström, vd för TRR, optimistisk.

– Vi vet att tjänstemän generellt är eftertraktade på arbetsmarknaden och relativt snabbt efter en uppsägning kommer i nytt arbete. De flesta inom stat, kommun och landstingsområdet där stora behov av arbetskraft finns, säger han.

Läget på arbetsmarknaden varierar kraftigt över landet. Av de tre storstadsregionerna är det kämpigast för tjänstemännen i Skåne. Där ökade antalet uppsagda tjänstemän med 25 procent mellan 2017 och 2018. Under det tredje kvartalet förra året blev flera hundra tjänstemän av med sina jobb i Skåne, främst från stora arbetsgivare som Ikea, Sony och Baxter.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

– Det har varit ett stort inflöde till TRR i Skåne. Det tyder på en sämre arbetsmarknad även om de uppsagda tjänstemännen snabbt får ett nytt jobb, säger Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne.

Även i Stockholmsområdet har arbetsmarknaden mattats av, med elva procent fler uppsagda förra året jämfört med året innan.

Ljuset i mörkret finns i Västra Götaland. Där har färre tjänstemän behövt stöd från TRR 2018.

– Trots att detaljhandeln i Göteborgstrakten varslat en del personal under 2018 så ser vi att arbetsmarknaden pekar uppåt och att färre tjänstemän förlorade jobbet under 2018 jämfört med 2017. Det innebär att det mycket positiva läget för uppsagda tjänstemän fortsätter, säger Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg och Halland.

Enligt Konjunkturinstitutet kulminerade högkonjunkturen första halvåret 2018. Enligt institutets senaste prognos kommer arbetslösheten att stiga de kommande åren, från 6,4 procent i år till 6,8 procent 2022.

Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.