Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.
Johanna Rovira Publicerad
Löpande band på Volvo Cars.
Under fredagen startade Volvo Cars upp sin produktion av karosser igen som ska börja monteras nästa vecka. Foto: Adam Ihse / TT

Sedan slutet av mars har Volvo Cars samtliga fabriker i Sverige varit stängda bland annat på grund av svårigheter att få leveranser från underleverantörer på olika håll i världen i coronakrisens spår. Men nu öppnar flera länder upp gränserna och redan under fredagen kunde anläggningen i Torslanda i Göteborg börja bygga karosser. Alla medarbetare såväl i produktionen som på kontoren, är välkomna tillbaka till sin arbetsplats på måndagen.

– Det är glädjande nyheter. Jag sitter just nu och skriver ett mejl till våra medlemmar, säger Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande på Volvo Cars Torslandafabrik.

Jörgen Olsson
Jörgen Olsson

– Alla som jobbar i produktionen förväntas komma tillbaka på måndag, men även andra tjänstemän som suttit hemma och jobbat är välkomna nu när vi säkerställt arbetsmiljön på kontoret.

Kontoret i Torslanda, som är så kallat aktivitetsbaserat och innebär att ingen har en privat arbetsplats, har inte varit helt nedstängt under de senaste veckorna, men anställda har uppmanats att jobba hemifrån i mesta möjliga mån. De tjänstemän som av olika skäl har behövt jobba från kontoret har fått göra det.

– Nu har vi städat kontoret grundligt och kommer att ha förstärkta städrutiner framöver. Vi har plockat bort stolar i möteslokalerna så att det blir en till två meters luckor mellan mötesdeltagarna. Men många möten kommer fortsätta hållas digitalt.

Jörgen Olsson har däremot inte hört något om att man kommer att införa fasta arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

– Det kommer säkert att bli så att man sitter hela dagen på samma plats, för att man inte springer iväg på massa möten längre.

– Känner man oro för att bli smittad eller för att smitta någon annan kan man fortsätta jobba hemifrån, säger Jörgen Olsson.

Att kontoret och produktionen öppnat innebär inte att de anställda börjar jobba heltid. Flertalet tjänstemän jobbar fortfarande bara tre dagar i veckan och har alltså en fortsatt arbetstidsreduktion på 40 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.