Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Volvo Cars stoppar all biltillverkning

Volvo Cars är nästa stora företag att drabbas av coronakrisen. Från och med torsdag nästa vecka och två veckor framåt stänger Volvo samtliga fabriker i Sverige. Unionenklubben välkomnar lösningen och tror att risken nu är mindre för varsel.
Linnea Andersson, Ola Rennstam Publicerad 20 mars 2020, kl 09:59
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Volvo Cars stoppar tillfälligt all biltillverkning i Sverige. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I Sverige gäller nedstängningen Volvo Cars fabriker i Torslanda (Göteborg), Skövde och Olofström och berör 25 000 anställda. På fabriken i Skövde tillverkas motorer, i Olofström karosseridetaljer medan monteringen sker i Torslanda.

Medan de som jobbar i produktionen permitteras helt från arbete uppmanas tjänstemännen att jobba hemifrån.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade, produktionen upphör. Alla som jobbar med det indirekt på kontoren kommer att få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Håkan Samuelsson har det stödpaket som kommit på plats, via regering och myndigheter, varit värdefullt för att Volvo Cars kunnat agera snabbt och att det i nuläget inte är aktuellt med några varsel i Sverige.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande på Volvo Cars Torslandafabrik, välkomnar lösningen.

– Utifrån den situationen vi befinner oss i just nu är jag jätteglad över det avtal om korttidsarbete som vi kommit överens om. Det gör att våra medarbetare kan gå ganska förskonade ur det här. Avtalet innebär en lönesänkning på sex procent och att man går ner 40 procent i arbetstid.

Hur ser du på risken för varsel?
– Det här avtalet gör att risken för varsel minskar. Det som är positivt att fabrikerna i Kina har rullat gång igen. Men det har varit mycket oro bland medlemmarna senaste tiden.

Läs mer: Staten ska stå för kostnaden vid sjukdom

Tidigare i veckan meddelade även lastbilstillverkarna Volvo och Scania att de stoppar hela eller delar av sin produktion.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]