Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Smittspridningen avfolkar arbetsplatser - Apotek har fått stänga

Smittspridningen ökar kraftigt och vabbandet har nått toppnoteringar under årets första veckor. Frånvaron av personal påverkar arbetsplatser i hela landet, men nu lättar FHM på rekommendationerna kring familjekarantän.
Lina Björk Publicerad 20 januari 2022, kl 15:20
Apoteksanställd kvinna plockar upp varor på hylla.
Vissa apotek har fått stänga på grund av personalbrist. Foto: Hasse Holmberg/TT

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter smittspridningen av covid i hela landet och beräknas nå sin kulmen i slutet av januari. Det är framför allt virusvarianten omikron som dominerar och smittar även vaccinerade personer.

Även vabbandet har nått nya nivåer när Försäkringskassan fick in 163 100 ansökningar om föräldrapenning under årets två första veckor, vilket var 67 430 fler än 2021.

Att många anställda både är sjuka och hemma med sjuka barn har gett avtryck i arbetslivet. I veckan fick Skistars vd hoppa in som liftvakt när anställda droppade av en efter en. Apotea hade skyhöga frånvarosiffror i veckan på grund av karantänsregeln, som innebär att alla i familjen ska stanna hemma om en familjemedlem blivit smittad.
 

Behöver låna ut personal

Även på Apoteket AB har man märkt av smittspridningens konsekvenser.

– Det har varit problem att leverera varor i tid från e-handel i spåren av covid, vilket gjort några kunder frustrerade och arga. Sen har vi fått information om att vissa apotek har tvingats stänga när det inte funnits personal och att andra behövt låna in eller låna ut personal under tider med knappa resurser. Vi måste ju alltid ha en farmaceut på plats för våra lokala apotek, säger Per Skoglund, Unionens klubbordförande på Apoteket AB.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under torsdagen en gemensam pressträff där man bland annat lättade på rekommendationerna kring familjekarantän. 
 

Fem dagars karantän

Återgång till arbete kan nu ske efter fem dagar i stället för de tidigare sju. Dessutom görs vissa undantag från rekommendationerna att stanna hemma för dem som vaccinerats med tre doser, de som haft covid-19 under de senaste tre månaderna och för personer som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter. Vilka nyckelpersoner det gäller är upp till arbetsgivaren.  

Till samhällsviktiga funktioner räknas bland annat larmcentraler, trafikledning och nät- och incidentövervakning. För att en person med en nyckelroll ska få gå till jobbet krävs att arbetsgivaren vidtagit ytterligare smittskyddsåtgärder på kontoret.

Även förhållningsregeln om att stanna hemma för den som testat positivt ändras från sju till minst fem dagar.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.