Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Smittspridningen avfolkar arbetsplatser - Apotek har fått stänga

Smittspridningen ökar kraftigt och vabbandet har nått toppnoteringar under årets första veckor. Frånvaron av personal påverkar arbetsplatser i hela landet, men nu lättar FHM på rekommendationerna kring familjekarantän.
Lina Björk Publicerad 20 januari 2022, kl 15:20
Apoteksanställd kvinna plockar upp varor på hylla.
Vissa apotek har fått stänga på grund av personalbrist. Foto: Hasse Holmberg/TT

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter smittspridningen av covid i hela landet och beräknas nå sin kulmen i slutet av januari. Det är framför allt virusvarianten omikron som dominerar och smittar även vaccinerade personer.

Även vabbandet har nått nya nivåer när Försäkringskassan fick in 163 100 ansökningar om föräldrapenning under årets två första veckor, vilket var 67 430 fler än 2021.

Att många anställda både är sjuka och hemma med sjuka barn har gett avtryck i arbetslivet. I veckan fick Skistars vd hoppa in som liftvakt när anställda droppade av en efter en. Apotea hade skyhöga frånvarosiffror i veckan på grund av karantänsregeln, som innebär att alla i familjen ska stanna hemma om en familjemedlem blivit smittad.
 

Behöver låna ut personal

Även på Apoteket AB har man märkt av smittspridningens konsekvenser.

– Det har varit problem att leverera varor i tid från e-handel i spåren av covid, vilket gjort några kunder frustrerade och arga. Sen har vi fått information om att vissa apotek har tvingats stänga när det inte funnits personal och att andra behövt låna in eller låna ut personal under tider med knappa resurser. Vi måste ju alltid ha en farmaceut på plats för våra lokala apotek, säger Per Skoglund, Unionens klubbordförande på Apoteket AB.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under torsdagen en gemensam pressträff där man bland annat lättade på rekommendationerna kring familjekarantän. 
 

Fem dagars karantän

Återgång till arbete kan nu ske efter fem dagar i stället för de tidigare sju. Dessutom görs vissa undantag från rekommendationerna att stanna hemma för dem som vaccinerats med tre doser, de som haft covid-19 under de senaste tre månaderna och för personer som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter. Vilka nyckelpersoner det gäller är upp till arbetsgivaren.  

Till samhällsviktiga funktioner räknas bland annat larmcentraler, trafikledning och nät- och incidentövervakning. För att en person med en nyckelroll ska få gå till jobbet krävs att arbetsgivaren vidtagit ytterligare smittskyddsåtgärder på kontoret.

Även förhållningsregeln om att stanna hemma för den som testat positivt ändras från sju till minst fem dagar.

Arbetsmarknad

1 500 tjänster ska bort på H&M

I går meddelade H&M:s ledning att 1 500 tjänster ska försvinna.
– Nu inriktar vi oss primärt på att finnas till för och stötta våra medlemmar genom den här processen, säger Robin Olofsson, ordförande i Unionenklubben.
Anita Täpp Publicerad 1 december 2022, kl 08:27
Foto utanför H&M-butik
H&M berättade under onsdagen att 1 500 tjänster ska bort. Fredrik Sandberg/TT

I slutet av september meddelade H&M att man årligen ska spara två miljarder kronor.

Och enligt ett pressmeddelande från klädjättens ledning ska nu 1 500 tjänster försvinna.

Bakgrunden till beslutet är enligt uppgift att klädjättens satsning på utveckling inom e-handel, appar och AI har blivit för kostsam.

 Man ska fokusera mer på våra kärnområden, har Robin Olofsson sagt till Kollega i en tidigare intervju.

De nära 3 500 anställda på H&M:s it-avdelning fick under onsdagen information om att organisationen ska bantas med 2 000 tjänster, inklusive konsultuppdrag.

600 tjänster flyttas utomlands

I och med det här så kommer H&M också flytta över 600 tjänster till andra länder, bland annat i Östeuropa.

 – Det som kommer hända nu är att nästan alla inom it kommer att behöva söka om sina jobb. Vi har också runt 800 konsulter som får gå. Så vi i klubben uppskattar att dryg 2 500 anställda kommer att behöva söka om de 1 500 platser som blir kvar i Sverige, säger Robin Olofsson och fortsätter:

– Vi tycker det är för jävligt tråkigt för kollegorna och medarbetarna att de efter den stora neddragningen som gjordes 2020 ska behöva gå igenom det här igen. Och det har varit en tuff och påfrestande förhandling att komma fram till dagens besked.  Men nu inriktar vi oss primärt på att finnas till för att stötta våra medlemmar genom den här processen.