Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tipsa om ny personal – få 20 000 kronor

Tipsa om en ny kollega till din arbetsplats och få 20 000 kronor om personen anställs. Det erbjuder Hitachi Energy i Ludvika sina medarbetare för att locka rätt kompetens.
­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna, säger Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben.
Elisabeth Brising Publicerad 29 mars 2022, kl 06:30
Kvinna med sedelbunt i handen och personer som tar i hand.
Anställda på Hitachi erbjuds 20 000 kronor om de tipsar om någon som leder till en anställning. Foto: Shutterstock, Anders Wiklund/TT

Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben på Hitachi Energy i Ludvika, blev förvånad när hon fick höra om erbjudandet. 

–  Nu har jag sett affischerna som finns uppsatta om tipspengarna, men de hade inte informerat mig fackligt. Men de får ju dela ut pengar till vem de vill, säger hon.

Det är avdelningen Transformers inom Hitachi Energy som hoppas locka kompetens med tipspengen. Än så länge har inte Yvonne Norgren hört att det lett till någon nyanställning.

Yvonne Norgren
Yvonne Norgren

– Jag tror inte de får fler sökande av det här, utan för mig personligen känns det som att vill jag ha ett jobb söker jag upp det själv. Det här blir lite som att man kan kolla med Kalle Olsson utanför grinden om han vill ha jobb och då kan jag bli belönad.

Hon säger att hon inte riktigt vet vad hon tycker om att företaget delar ut 20 000 kronor i tipssumma bara på en enhet.

­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna.

Även inom en annan enhet på Hitachi planerar de för en expandering med flera hundra nyanställningar, berättar Yvonne Norgren.

Hård konkurrens om vissa kompetenser

Tipssumman är en symbol för hur svårt det är just nu att locka personal till vissa yrken som ingenjörer, konstruktörer och kvalitetsteknikner, enligt Yvonne Norgren. Där är det arbetstagarens marknad och många gånger hittar företag kompetensen utomlands.

Har ni goda arbetsvillkor som både kan locka kompetens och få folk att stanna kvar?
– Ja vi har bra villkor överlag, men det kunde vara högre löner tycker jag, säger fackordföranden.

Även längre tillbaka i tiden har företaget försökt locka personal med tipssummor, men då var summan hälften så stor.

– Jag vet att för många år sedan fanns det någonting liknande och då kunde man få 10 000 kronor, men om någon blev anställd genom det vet jag inte, säger Yvonne Norgren.

Jenny Lundberg, HR-chef på Hitachi Energy, kommenterar tipssumman i ett mail till Dalarnas tidningar så här:

”Vi har sedan länge ett system där vi erbjuder våra medarbetare en tipspeng på 10 000 kr om de tipsar om en person som sedan får en anställning hos oss. Just nu kör vi ett test på Transformers där vi höjt tipspengen till 20 000 kr under en tidsbegränsad period då vi behöver rekrytera flera ingenjörer och produktionspersonal till enheten
.”

Elisabeth Brising
[email protected]