Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tipsa om ny personal – få 20 000 kronor

Tipsa om en ny kollega till din arbetsplats och få 20 000 kronor om personen anställs. Det erbjuder Hitachi Energy i Ludvika sina medarbetare för att locka rätt kompetens.
­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna, säger Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben.
Elisabeth Brising Publicerad 29 mars 2022, kl 06:30
Kvinna med sedelbunt i handen och personer som tar i hand.
Anställda på Hitachi erbjuds 20 000 kronor om de tipsar om någon som leder till en anställning. Foto: Shutterstock, Anders Wiklund/TT

Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben på Hitachi Energy i Ludvika, blev förvånad när hon fick höra om erbjudandet. 

–  Nu har jag sett affischerna som finns uppsatta om tipspengarna, men de hade inte informerat mig fackligt. Men de får ju dela ut pengar till vem de vill, säger hon.

Det är avdelningen Transformers inom Hitachi Energy som hoppas locka kompetens med tipspengen. Än så länge har inte Yvonne Norgren hört att det lett till någon nyanställning.

Yvonne Norgren
Yvonne Norgren

– Jag tror inte de får fler sökande av det här, utan för mig personligen känns det som att vill jag ha ett jobb söker jag upp det själv. Det här blir lite som att man kan kolla med Kalle Olsson utanför grinden om han vill ha jobb och då kan jag bli belönad.

Hon säger att hon inte riktigt vet vad hon tycker om att företaget delar ut 20 000 kronor i tipssumma bara på en enhet.

­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna.

Även inom en annan enhet på Hitachi planerar de för en expandering med flera hundra nyanställningar, berättar Yvonne Norgren.

Hård konkurrens om vissa kompetenser

Tipssumman är en symbol för hur svårt det är just nu att locka personal till vissa yrken som ingenjörer, konstruktörer och kvalitetsteknikner, enligt Yvonne Norgren. Där är det arbetstagarens marknad och många gånger hittar företag kompetensen utomlands.

Har ni goda arbetsvillkor som både kan locka kompetens och få folk att stanna kvar?
– Ja vi har bra villkor överlag, men det kunde vara högre löner tycker jag, säger fackordföranden.

Även längre tillbaka i tiden har företaget försökt locka personal med tipssummor, men då var summan hälften så stor.

– Jag vet att för många år sedan fanns det någonting liknande och då kunde man få 10 000 kronor, men om någon blev anställd genom det vet jag inte, säger Yvonne Norgren.

Jenny Lundberg, HR-chef på Hitachi Energy, kommenterar tipssumman i ett mail till Dalarnas tidningar så här:

”Vi har sedan länge ett system där vi erbjuder våra medarbetare en tipspeng på 10 000 kr om de tipsar om en person som sedan får en anställning hos oss. Just nu kör vi ett test på Transformers där vi höjt tipspengen till 20 000 kr under en tidsbegränsad period då vi behöver rekrytera flera ingenjörer och produktionspersonal till enheten
.”

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.