Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tipsa om ny personal – få 20 000 kronor

Tipsa om en ny kollega till din arbetsplats och få 20 000 kronor om personen anställs. Det erbjuder Hitachi Energy i Ludvika sina medarbetare för att locka rätt kompetens.
­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna, säger Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben.
Elisabeth Brising Publicerad 29 mars 2022, kl 06:30
Kvinna med sedelbunt i handen och personer som tar i hand.
Anställda på Hitachi erbjuds 20 000 kronor om de tipsar om någon som leder till en anställning. Foto: Shutterstock, Anders Wiklund/TT

Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben på Hitachi Energy i Ludvika, blev förvånad när hon fick höra om erbjudandet. 

–  Nu har jag sett affischerna som finns uppsatta om tipspengarna, men de hade inte informerat mig fackligt. Men de får ju dela ut pengar till vem de vill, säger hon.

Det är avdelningen Transformers inom Hitachi Energy som hoppas locka kompetens med tipspengen. Än så länge har inte Yvonne Norgren hört att det lett till någon nyanställning.

Yvonne Norgren
Yvonne Norgren

– Jag tror inte de får fler sökande av det här, utan för mig personligen känns det som att vill jag ha ett jobb söker jag upp det själv. Det här blir lite som att man kan kolla med Kalle Olsson utanför grinden om han vill ha jobb och då kan jag bli belönad.

Hon säger att hon inte riktigt vet vad hon tycker om att företaget delar ut 20 000 kronor i tipssumma bara på en enhet.

­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna.

Även inom en annan enhet på Hitachi planerar de för en expandering med flera hundra nyanställningar, berättar Yvonne Norgren.

Hård konkurrens om vissa kompetenser

Tipssumman är en symbol för hur svårt det är just nu att locka personal till vissa yrken som ingenjörer, konstruktörer och kvalitetsteknikner, enligt Yvonne Norgren. Där är det arbetstagarens marknad och många gånger hittar företag kompetensen utomlands.

Har ni goda arbetsvillkor som både kan locka kompetens och få folk att stanna kvar?
– Ja vi har bra villkor överlag, men det kunde vara högre löner tycker jag, säger fackordföranden.

Även längre tillbaka i tiden har företaget försökt locka personal med tipssummor, men då var summan hälften så stor.

– Jag vet att för många år sedan fanns det någonting liknande och då kunde man få 10 000 kronor, men om någon blev anställd genom det vet jag inte, säger Yvonne Norgren.

Jenny Lundberg, HR-chef på Hitachi Energy, kommenterar tipssumman i ett mail till Dalarnas tidningar så här:

”Vi har sedan länge ett system där vi erbjuder våra medarbetare en tipspeng på 10 000 kr om de tipsar om en person som sedan får en anställning hos oss. Just nu kör vi ett test på Transformers där vi höjt tipspengen till 20 000 kr under en tidsbegränsad period då vi behöver rekrytera flera ingenjörer och produktionspersonal till enheten
.”

Arbetsmarknad

Spelföretag ersätter personal med AI

Spelföretaget Mindark säger upp nära hälften av sina anställda. Företaget ska istället satsa på att investera i artificiell intelligens, AI.
Publicerad 20 september 2023, kl 06:00
En man spelar PC-spel med en stor dator på bordet. Fotograferad bakifrån, sitter i en stol.
Göteborgsbaserade spelföretaget Mindark meddelar att de ersätter 25 anställda, motsvarande 40 procent av personalstyrkan, med artificiell intelligens, AI. Foto: Colourbox.

Bland Sveriges närmare 800 dataspelsföretag har Göteborgsbaserade Mindark utmärkt sig som en studio som gått sin egen väg. Strax före sommaren i år befästes det ytterligare när företaget meddelade att de skulle ersätta 25 anställda, motsvarande 40 procent av personalstyrkan, med artificiell intelligens.

– Jag blev chockad, säger Andreas W Yngvesson, som lär ut bandesign på spelutbildningen The Game Assembly i Stockholm. Det lät som ett konstigt beslut. AI är ett nytt och hett buzzword. Men att dyka in med huvudet före i det för att slippa betala en drös anställda ser säkert bra ut för aktieägare.

I första hand är det grafiker och ”världsbyggare” (bandesigners) som påverkas när Mindark ställer om och fokuserar på ”utveckling av AI-genererade virtuella världar”, enligt ett pressmeddelande.

– Jag blir orolig att detta kommer bidra till missuppfattningen att det inte behövs grafiker och bandesigners för att skapa spelvärldar. Det kan påverka människors möjlighet att få jobb i framtiden, säger Andreas W Yngvesson.

En av dem som har drabbats av uppsägningarna är bandesignern Hugo Borg.

– Det är tråkigt. Alla mina kollegor är extremt duktiga och trevliga. Med tanke på hur ekonomin ser ut just nu och att vi fick beskedet precis innan semestern gjorde att det blev extra tungt, säger han.
 

AI tidseffektivt för teamen

Kollega har försökt nå Mindarks vd, Henrik Nel Jerkrot, men utan resultat. I det brev som han skickade ut till företagets aktieägare den 15 augusti går det dock att läsa följande sammanfattning:

”Genom att använda AI kommer teamen att kunna ta sig an utvecklingen på ett tidseffektivt sätt. Denna pågående omställning har inte varit utan utmaningar, inklusive det tuffa men nödvändiga beslutet att skiljas från en del av våra medarbetare. Omställningen har också fördelen att möjliggöra Mindarks styrelsebeslut om att återuppta utdelningar till aktieägare i framtiden.”

För spelutvecklare är artificiell intelligens inget främmande. De har länge använt sig av tekniken för att skapa fiender som beter sig trovärdigt eller svårighetsgrader som anpassar sig efter spelarens förmåga. Men att använda så kallad generativ artificiell intelligens, eller maskininlärning, för att ersätta personal är ovanligare.

– Utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv kan man se på generativ AI som ett verktyg för produktivitetshöjning. Företagen kan välja att använda möjligheten på olika sätt. Till exempel kan de höja ambitionerna och göra mer med samma resurser, eller så kan de utföra samma arbete till en lägre kostnad, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Beslutet möts av kritik

Även om beslutet att ersätta delar av personalstyrkan med AI-verktyg har mötts av kritik så har allt skett enligt konstens alla regler, säger Björn Norberg, ombudsman från Unionen som har skött förhandlingen på Mindark.

– De har gjort sin hemläxa och gjort allt rätt och riktigt i enlighet med arbetslagar. Det är jättesvårt att argumentera mot när det handlar om arbetsbrist av ekonomiska skäl. Aktieägaren kräver att få utdelning annars kommer de inte investera, säger Björn Norberg och tillägger att den nya tekniken komplicerar ärendet:

– På nåt sätt måste vi som förbund och organisation förhålla oss till det här. Om våra medlemmar blir av med jobben för att AI ta över, vad gör vi då?

För kreatörer är AI tveeggat svärd som kan antingen underlätta ditt jobb eller ta det ifrån dig. Samtidigt som Mindark satte igång sin AI-omställning fortsatte den utdragna strejken bland manusförfattare i Hollywood. Utanför de stora film- och streamingföretagens kontor hade demonstranter samlats med plakat där de hade skrivit protester som ”AI has no soul” och ”Human writers only”.
 

Lämnar inte spelindustrin

För Hugo Borg har det abstrakta AI-hotet blivit en konkret verklighet. Trots det är han inte beredd att lämna spelindustrin bakom sig.

– Det kommer att vara en osäker tid för alla som vill arbeta inom branschen framöver, men bara för det tycker jag inte att man ska välja bort en karriär inom spelutveckling. Det är en otroligt rolig bransch att jobba inom, säger han.

Andra kollegor på Mindark är inte lika övertygade:

– Liksom många andra på Mindark har jag velat göra tv-spel ända sedan jag var liten. Nu är jag inte längre säker på det, säger bandesignern Jessica Nalbach.

Text: Jimmy Håkansson.

Mindark

Grundades: 1999 i Göteborg.

Vd: Henrik Nel Jerkrot.

Verksamhet: Specialiserar sig på massiva onlinespel – internetbaserade spel med tusentals samtidiga spelare.

Släppte 2003 onlinespelet Entropia Universe, ett storskaligt rymdspel där spelarna kan besöka sex olika planeter.