Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tipsa om ny personal – få 20 000 kronor

Tipsa om en ny kollega till din arbetsplats och få 20 000 kronor om personen anställs. Det erbjuder Hitachi Energy i Ludvika sina medarbetare för att locka rätt kompetens.
­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna, säger Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben.
Elisabeth Brising Publicerad 29 mars 2022, kl 06:30
Kvinna med sedelbunt i handen och personer som tar i hand.
Anställda på Hitachi erbjuds 20 000 kronor om de tipsar om någon som leder till en anställning. Foto: Shutterstock, Anders Wiklund/TT

Yvonne Norgren, ordförande i Unionenklubben på Hitachi Energy i Ludvika, blev förvånad när hon fick höra om erbjudandet. 

–  Nu har jag sett affischerna som finns uppsatta om tipspengarna, men de hade inte informerat mig fackligt. Men de får ju dela ut pengar till vem de vill, säger hon.

Det är avdelningen Transformers inom Hitachi Energy som hoppas locka kompetens med tipspengen. Än så länge har inte Yvonne Norgren hört att det lett till någon nyanställning.

Yvonne Norgren
Yvonne Norgren

– Jag tror inte de får fler sökande av det här, utan för mig personligen känns det som att vill jag ha ett jobb söker jag upp det själv. Det här blir lite som att man kan kolla med Kalle Olsson utanför grinden om han vill ha jobb och då kan jag bli belönad.

Hon säger att hon inte riktigt vet vad hon tycker om att företaget delar ut 20 000 kronor i tipssumma bara på en enhet.

­– Det kan väl vara bra. Men det kan kännas lite orättvist mot de andra enheterna.

Även inom en annan enhet på Hitachi planerar de för en expandering med flera hundra nyanställningar, berättar Yvonne Norgren.

Hård konkurrens om vissa kompetenser

Tipssumman är en symbol för hur svårt det är just nu att locka personal till vissa yrken som ingenjörer, konstruktörer och kvalitetsteknikner, enligt Yvonne Norgren. Där är det arbetstagarens marknad och många gånger hittar företag kompetensen utomlands.

Har ni goda arbetsvillkor som både kan locka kompetens och få folk att stanna kvar?
– Ja vi har bra villkor överlag, men det kunde vara högre löner tycker jag, säger fackordföranden.

Även längre tillbaka i tiden har företaget försökt locka personal med tipssummor, men då var summan hälften så stor.

– Jag vet att för många år sedan fanns det någonting liknande och då kunde man få 10 000 kronor, men om någon blev anställd genom det vet jag inte, säger Yvonne Norgren.

Jenny Lundberg, HR-chef på Hitachi Energy, kommenterar tipssumman i ett mail till Dalarnas tidningar så här:

”Vi har sedan länge ett system där vi erbjuder våra medarbetare en tipspeng på 10 000 kr om de tipsar om en person som sedan får en anställning hos oss. Just nu kör vi ett test på Transformers där vi höjt tipspengen till 20 000 kr under en tidsbegränsad period då vi behöver rekrytera flera ingenjörer och produktionspersonal till enheten
.”

Arbetsmarknad

CSN: Då blir det svårare att få omställningsstudiestöd

Över 17 500 personer har sökt omställningsstudiestöd. När CSN går igenom ansökningarna tittar de på individens särskilda behov – men även arbetsmarknadens.
– Vi kommer att titta på vad det är för yrke man vill utbilda sig inom och om det är ett bristyrke, säger Alexandra Swenning, utredare på CSN.
Oscar Broström Publicerad 11 november 2022, kl 12:53
CSN-kuvert till höger och person som studerar till höger.
CSN tittar på arbetsmarknadens behov när de bedömer ansökningar till nya omställningsstudiebidraget. Foto: Jessica Gow/TT och Anders Wiklund/TT

När nya las, lagen om anställningsskydd, presenterades lyfte de stora facken fram en vinst för alla arbetstagare: Det nya omställningsstudiestödet.

Det möjliggör för lejonparten av arbetande svenskar att mitt i arbetslivet börja plugga med lön. Men för att få din ansökan godkänd krävs att utbildningen gör att du ”blir mer attraktiv på arbetsmarknaden”, som CSN skriver på sin hemsida.

 Det är en viktig del i bedömningen. Om du är intresserad av att byta yrke till ett där det inte finns behov av arbetskraft, kommer det bli svårare att kunna få rätt till stöd, säger Alexandra Swenning, utredare på CSN:s rättsavdelning.

CSN kommer att göra individuella bedömningar och pröva individens särskilda förutsättningar och behov mot arbetsmarknadens.

 Om det är hård konkurrens inom yrkesområdet du vill söka dig till krävs det särskilda skäl för att du ändå ska få rätt till stöd. Då behöver du beskriva de skälen. Det kan ju bero på alla möjliga olika orsaker, exempelvis sjukdom, som gör att det ändå är rimligt för dig att söka den utbildningen.

Utöver det väger CSN även in vad du arbetar med idag.

 Man kan tänka sig en sjuksköterska som vill läsa till specialistsjuksköterska. Då jobbar du redan inom ett bristyrke, samtidigt som vi vet att det finns behov av specialistsjuksköterskor. Då är det en vidareutbildning som gör att du stärker din ställning inom ett yrkesområde där man redan är etablerad. Då kan man ju skriva det.

”Större risk att du får avslag”

På Arbetsförmedlingens hemsida finns ett sökverktyg för att se om ett yrkesområde är i behov av arbetskraft eller ej. Exempelvis är det goda chanser att få jobb inom utveckling/programmering, men mindre goda chanser att få jobb som fotograf.

Att söka sig från fotografyrket till programmering ger dig därför goda chanser att få rätt till omställningsstudiestöd, men vice versa då?

– Då blir det svårare. Sedan är det alltid en individuell bedömning. Det går inte att säga att det alltid kommer bli avslag i ett sådant fall, vi tittar på alla enskilda ärenden, men det kommer att vara svårare. Det är större risk att du får avslag.

Om jag vill gå en skrivarkurs för att författa fantasyromaner, mest för att det låter roligt, vilka chanser att få stöd skulle jag då ha?

 Det kommer inte att vara någon framgång. Det har ju också framgått i förarbetena till lagen att utbildningar av hobbykaraktär inte är okej.

När du ansöker om omställningsstudiestödet blir du ombedd att uppge vilken omställningsorganisation du tillhör.

Omställningsorganisationerna kan också erbjuda hjälp med din ansökan, genom att säkerställa att utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden och genom att skriva ett yttrande till CSN.

Alexandra Swenning har annars ett handfast tips innan du ansöker:

 Du ska tänka igenom det här. Vad är det du vill söka och varför? Varför just den kursen och varför just för dig utifrån vad du kan sedan tidigare. Det är där du får lägga fokus.

Så söker du omställningsstudiestöd

  1. Tänk igenom vad du vill göra.
  2. Ta reda på vilken omställningsorganisation du tillhör. De kan ge kostnadsfri studie- och yrkesvägledning.
  3. Sök själva utbildningen (det är alltså en separat ansökan)
  4. Sök omställningsstudiestödet (via CSN.se)
  5. Invänta beslut.