Rapporten från Statistiska centralbyrån, SCB är baserad på information från yrkesregistret och visar på stora skillnader i dödlighet mellan olika kategorier av arbeten. Exempelvis har högutbildade personer som arkitekter, lantmätare, dataspecialister och läkare en lägre dödlighet än genomsnittet i landet. Allra lägst dödlighet har olika typer av ledande befattning.
För kvinnor är dödligheten lägst bland chefer inom IT, logistik och fastighetsbolag. Och för män är den lägst bland chefer inom bank, finans och försäkring, konstaterar SCB i sin rapport.
Högst risk för arbetslösa
Föga förvånande är dödligheten högre för sysselsatta i arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning som vårdbiträde, personlig assistent, montör och vaktmästare. Det gäller även för typiska tjänstemannayrken som resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister.
Allra högst risk löper dock arbetslösa. Enligt SCB:s siffror har män utan sysselsättning 3,5 gånger högre dödlighet än sysselsatta män. För kvinnor är motsvarande siffra 2,8 gånger högre dödlighet.
Enligt rapporten finns flera möjliga förklaringar till att yrken har låg eller hög dödlighet. Det hänger samman med skillnader när det gäller bland annat arbetsmiljö, lön och levnadsvanor. Personer i yrken med låg dödlighet har generellt bättre arbetsmiljö, högre lön och lever hälsosammare, vilket kan bidra till att dödligheten blir låg
Yrkesgrupperna med högst - och lägst - dödlighet
3,66 miljoner personer som i slutet av 2017 var mellan 35 och 64 år ingick i SCB:s underlag. Av 148 undersökta yrkesgrupper har tio lägre dödlighet än genomsnittet för de förvärvsarbetande för kvinnor, män och totalt:
- Personal och HR-chefer
- Ekonomi- och finanschefer
- Arkitekter och lantmätare
- Universitets- och högskolelärare
- Gymnasielärare
- Civilingenjörsyrken
- Organisationsutvecklare, utredare och HR-specialister
- Poliser
- Ingenjörer och tekniker
- Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare
Sex yrkesgrupper har signifikant högre dödlighet än genomsnittet:
- Tidningsdistributörer, vaktmästare och övriga servicearbetare
- Skogsarbetare
- Resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister
- Vårdbiträden
- Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl.
- Undersköterskor
Läs hela rapporten här.