Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Kompetensplattformen Gigstr, som bildades 2016, tecknade kollektivavtal med Unionen från start.
– För oss är det en självklarhet att ta hand om personalen. Nu har vi ett ramverk att arbeta utifrån. Det skapar en trygghet för vår personal och våra kunder, säger Louise Olsson, operativ chef på företaget.
Amaru Garcia är 25 år och har fått uppdrag via Gigstr sedan företaget bildades. Hon började som fältsäljare. Senare fick hon mer avancerade uppdrag och nu jobbar hon med digital marknadsföring för ett gym. Att företaget har kollektivavtal innebär en trygghet för henne.
Läs mer: Gigjobbare kan ha rätt till sjuklön
– Jag vet att jag får en rättvis lön och rättvisa villkor. Och jag kan vända mig till Unionen för att bolla om den lön jag får för ett arbete är rimlig eller upplever något annat problem, säger Amaru Garcia.
Instajobs är en annan arbetsplattform som arbetar med bemanning. Företaget tecknade kollektivavtal med Unionen redan vid starten 2016.
– Bra arbetsvillkor är en konkurrensfördel för att locka till sig både uppdragsgivare och uppdragstagare. Om vi är en trygg och human plats för gigarbetare att ha sitt arbetsliv på, tror vi att det leder till starka relationer med dem, mer engagemang ute på gig och i slutändan en nöjdare slutkund, säger företagets chef Sara Sjöberg.
Men hittills har få arbetsplattformar tecknat kollektivavtal. Brainville förmedlar konsulttjänster via sin plattform sedan 2013. Eftersom företaget vare sig är uppdrags- eller arbetsgivare har något kollektivavtal inte varit aktuellt, enligt bolagets vd Manuel de Verdier.
– Vi är bara en marknadsplats där det köps och säljs tjänster. Vi tar till exempel inte betalt av de konsulter som hittar uppdrag via vår plattform på samma sätt som konsultmäklare som tar en marginal av konsultens arvode. Vi är aldrig med i själva affären, säger han.
Pengar tjänar bolaget i stället genom att konsulter som vill betala en medlemsavgift syns mer på plattformen och får tillgång till uppdrag snabbare.
Att Gigstr och Instajobs har tecknat kollektivavtal betyder att de ser sig som arbetsgivare.
Läs mer: Otrygg tillvaro för översättare
– Om det blir något problem med kunderna tar vi hand om det. Får vi inte betalning från en kund betalar vi ändå ut lön till vår gigstr. Personen har ju utfört ett jobb och ska självklart ha lön för det. Vi står också semesterersättning och alla gigistrs är försäkrade via oss, säger Louise Olsson.
Så fungerar det inte hos Brainville. Eftersom företaget varken är uppdrags- eller arbetsgivare kan det, enligt Manuel de Verdier, inte ta ansvar om en konsult skadar sig, utsätts för hot eller trakasserier.
– Vi har tyvärr ingen roll alls där. Det är den som har annonserat efter en konsult som är ansvarig. Och om betalningen uteblir är det återigen uppdragsgivaren som är ansvarig – vi är ju inte med i affären och finns därför inte som avtalspart i konsultkontrakten, säger Manuel de Verdier.
Text: Kamilla Kvarntorp
GIGSTR
INSTAJOBS
BRAINVILLE
Gigstr, Instajobs, Brainville
Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.
Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.
Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.
En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?
Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på, kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.
Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning.
Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.
För att få mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara. Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.
Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.
Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.
Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom 50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.
Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.