Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionen ändrar inte regler för inkomstförsäkring

Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.
Johanna Rovira Publicerad 2 april 2020, kl 17:07
Colourbox, Jessica Gow/TT
Unionen sänker inte kraven i sin inkomstförsäkring. Colourbox, Jessica Gow/TT

Blir du av med jobbet i dag räcker det att du har varit med i en a-kassa i tre månader, tack vare att kraven för a-kassa tillfälligt sänkts. Du behöver heller inte ha jobbat mer än 60 timmar i månaden under de senaste sex månaderna, för att kvalificera dig för a-kassa, enligt de tillfälliga a-kasseregler som regeringen med flera presenterade i måndags.

Läs mer: Fler ska få mer i a-kassa

Men krispaketet och de tillfälligt ändrade a-kassereglerna påverkar inte de krav som gäller för att få del av Unionens kompletterande inkomstförsäkring, som ingår i medlemskapet och ger den som är medlem i både en a-kassa och i Unionen upp till 80 procent av lönen den första tiden som arbetslös.

Läs mer: Inkomstförsäkringen redo för lågkonjunktur

"Det är viktigt att villkoren för Unionens inkomstförsäkring, under rådande omständigheter är långsiktigt hållbara. I dagsläget finns därför inga planer på att förändra de regler som gäller för inkomstförsäkringens kvalificeringsperiod eller omfattning", skriver Patrik Nygren, vd för Unionens Medlemsförsäkring AB, som administrerar inkomstförsäkringen, i ett mejlsvar till Kollega.

För att ta del av Unionens inkomstförsäkring krävs alltså som tidigare tolv månaders medlemskap i både a-kassan och Unionen förutom att man jobbat minst 80 timmar.

Däremot kommer de sex obligatoriska karensdagarna att skippas - ersättning från inkomstförsäkringen kommer alltså att beviljas från första dagen man är arbetslös och får a-kassa enligt de nya tillfälliga reglerna.

Chefsorganisationen Ledarna anpassar sin inkomstförsäkring till de nya tillfälliga a-kassereglerna och slopar bland annat karensdagar och krav på att ha arbetat minst 80 timmar.

– Det enda undantaget är att vi behåller kravet på att ha varit ansluten till Ledarna och till inkomstförsäkringen i tolv månader innan du blir arbetslös. Det gör vi för att inkomstförsäkringen finansieras av medlemmarna, säger Erica Ropero, pensions- och försäkringsspecialist på Ledarna.

Kollega har även sökt fackförbundet Sveriges Ingenjörer som avböjt att svara på grund av tidsbrist.

Det gäller för inkomstförsäkring:

  • För medlemmar i Unionen ingår inkomstförsäkringen i medlemskapet. Den kompletterar a-kassan så att du vid arbetslöshet kan få ut upp till 80 procent av den tidigare lönen upp till 60 000 kronor.
  • Inkomstförsäkringen betalas ut under 150 ersättningsdagar (ca sju månader) men sänks efter 100 dagar.
  • Du måste ha varit medlem i både en a-kassa och i Unionen i minst 12 månader.
  • Du måste ha jobbat minst 80 timmar/månad, under sammanlagt 12 månader de senaste 18 månaderna.
  • Du måste vara under 65 år.
  • Din lön måste vara högre än ersättningstaket i a-kassan (33 000 enligt de tillfälliga reglerna).

DET GÄLLER TILLFÄLLIGT FÖR A-KASSA:

  • Kraven för hur länge man ska ha varit med i en a-kassa för att få ersättning sänks från 12 till 3 månader.
  • Arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från 80 till 60 timmar.
  • Grundbeloppet och taket i a-kassan höjs, från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna, fler kommer alltså att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen utan att behöva inkomstförsäkring.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]