Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

TCO kritiskt till obligatorisk a-kassa

Det är frivilligt att vara med i en a-kassa. Men eftersom många står utan skydd lyfts ibland frågan om a-kassan borde bli obligatorisk och omfatta alla arbetstagare. TCO hör till dem som inte vill se ett obligatorium.
Kamilla Kvarntorp, David Österberg Publicerad
Jessica Gow/TT
Ett argument mot en obligatorisk a-kassa är att facken och arbetstagarna skulle kunna få mindre att säga till om när det gäller a-kassans utformning. Jessica Gow/TT

Artikeln skrevs före coronakrisen. Den 30 mars presenterade regeringen och samarbetspartierna ett krispaket, som bland annat innehåller tillfälliga förändringar av a-kassan för att dämpa coronapandemins effekter på arbetsmarknaden.

Läs mer: Fler ska få mer i a-kassa

Fram till coronakrisens utbrott var endast sju av tio arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden med i en a-kassa.

Förespråkarna för en allmän arbetslöshetsförsäkring, som finansieras via en avgift eller skatten, anser att det är mer rationellt om alla som söker men inte får ett jobb får a-kassa – och inte behöver söka försörjningsstöd hos kommunerna.

Ett argument mot en obligatorisk a-kassa är att facken och arbetstagarna skulle kunna få mindre att säga till om när det gäller a-kassans utformning.

– Det ligger direkt i fackens, och arbetstagarnas, intresse att arbetslösa får bra inkomsttrygghet. Ingen annan kollektiv aktör i samhället skulle slåss för det. Om en statlig obligatorisk a-kassa införs, och facken inte har någon roll i den, finns en viss risk för att den politiska kraft som pushar för bättre inkomsttrygghet för arbetslösa försvagas, säger Jayeon Lindellee, forskare vid Lunds Universitet.

TCO hör till dem som vill att det även fortsättningsvis ska vara frivilligt att vara med i a-kassan.

– En obligatorisk a-kassa blir i praktiken en skattehöjning. Det finns människor som bedömer att de inte behöver vara med i a-kassan - vissa arbetar för lite för att uppfylla arbetsvillkoret, vissa känner att de har en så säker position på arbetsmarknaden att de inte behöver ha någon a-kassa, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk talesperson på TCO.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så väljer du rätt a-kassa

Det finns 24 a-kassor i Sverige. Alla har ungefär samma avgift – och ger samma ersättning. Men det kan vara en fördel att välja en som kan branschen du jobbar i.
David Österberg Publicerad 11 december 2024, kl 06:07
Välja rätt a-kassa. Ung kvinna i stickad mössa håller ut båda händerna i en gest som vill visa att hon har svårt att välja.
Visste du att Sverige har 24 a-kassor? Alla med liknande avgifter och ersättning, men det kan löna sig att välja en a-kassa som förstår din bransch. Kollega guidar dig! Foto: Colourbox.

I Sverige finns ingen statlig a-kassa. I stället har vi 24 medlemsorganisationer som betalar ut ersättning till sina försäkringstagare vid arbetslöshet. Här reder Kollega ut fem vanliga frågor om a-kassan.

 

Är fackförbund och a-kassa samma sak?

Nej. A-kassan är en försäkring som du kan få pengar från när du är arbetslös. Fackförbund tecknar kollektivavtal och hjälper dig med frågor i arbetslivet.

Du kan vara med i a-kassan utan att vara med i ett fackförbund och vice versa. För att få den inkomstförsäkring som många fackförbund erbjuder behöver du vara medlem både i en a-kassa och ett fackförbund.

Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer. Unionens a-kassa är en medlemsorganisation och en ekonomisk förening. Men det finns flera beröringspunkter mellan Unionen och Unionens a-kassa. De har till exempel i stor utsträckning gemensamma medlemmar och samarbetar i flera frågor.

Majoriteten av styrelsen i a-kassan är dessutom förtroendevalda för Unionen. En av styrelseledamöterna sitter i Unionens förbundsstyrelse. 

Att många blandar samman facket och kassan kan också ha en historisk förklaring. Fackförbunden var nämligen de som startade a-kassor i slutet av 1800-talet för att hjälpa arbetslösa medlemmar ekonomiskt.

Får man vara med i vilken a-kassa man vill?

Ja och nej. Olika a-kassor har medlemmar i olika branscher och kräver ofta att du arbetar i en viss bransch eller ett visst yrke för att godkänna dig som medlem. 

Det är oftast en fördel att vara medlem i en a-kassa som har koll på den branschen du jobbar i. Du blir dock inte av med ditt medlemskap eller ersättning om du byter bransch utan att byta a-kassa.

Hur mycket kostar det att vara med i en a-kassa?

Runt 150 kronor i månaden. Avgiften varierar något mellan olika a-kassor. Regler och ersättning är dock densamma, oavsett a-kassa.

Hur många a-kassor finns det?

Det finns 24 a-kassor i Sverige. Tillsammans har de runt 4 miljoner medlemmar. Akademikernas a-kassa är störst, tätt följd av Unionens. Säljarnas är minst.

Hur finansieras a-kassan?

Pengarna till a-kassan kommer dels från medlemsavgifter, dels från arbetsgivaravgifter.