Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Så mycket vill S höja a-kassan

Stefan Löfven och Socialdemokraterna har varit otydliga med hur mycket a-kassetaket ska höjas. Men Kollega har svaret.
Linnea Andersson Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Vid partiledardebatten i SVT:s Agenda ville Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inte sätta någon siffra på a-kassetaket. Jonas Ekströmer/TT

Vi är nog många som fått intrycket att Socialdemokraterna inte velat komma med något vallöfte om höjd a-kassenivå under vårens valupptakt. Inte minst efter Agendas partiledardebatt då Stefan Löfven visserligen var öppen med att a-kassetaket ska höjas men däremot slingrade sig när han fick frågan om hur mycket.

- Vi ska återkomma till det när vi lägger vår budget precis som alla andra, var Stefan Löfvens svar som tittarna fick nöja sig med.

I Kollegas enkät bekräftar Socialdemokraterna inte bara att a-kassan ska höjas utan dessutom med precis hur mycket. Siffrorna är desamma som partiet uppgav i höstens skuggbudget.

- Siffrorna kommer ur höstbudgeten som är nedröstad men inför valet kommer det att komma ett valmanifest. Det är förmodligen samma siffror då men vi har inte lagt dem, säger Fredrik Kornebäck, Socialdemokraternas presskontakt för ekonomiska frågor.

Är det ett vallöfte?
- Ja, det kan du säga. Allt S har sagt är att vi självklart kommer att höja a-kassan, men det slutliga vallöftet är det som står i valmanifestet. Sedan tror jag inte att det kommer se så annorlunda ut, men det vet inte jag.

Kommer ni genomföra det under nästa mandatperiod, förutsatt att det går bra i valet?
- Definitivt under nästa mandatperiod men förmodligen snabbare än så. Så snabbt det går att få en budget på plats.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”