Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

M-väljare: "A-kassan är en försäkring"

Företrädare för Moderaterna anser att a-kassan är ett bidrag och inte en försäkring. Nu visar en undersökning från TCO att deras väljare inte håller med.
Sandra Lund Publicerad 27 juni 2014, kl 11:21

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bland annat i en intervju i Dagens Nyheter sagt att a-kassan har ”karaktären av bidrag”. Även andra M-politiker har gått ut och sagt att a-kassan är ett bidrag.

Nu har TCO gjort en undersökning bland allians- och M-väljare som visar en annan syn på saken. 60 procent av dem som svarat att de sympatiserar med M anser att det är en försäkring. Att jämföra med allmänheten där 64 procent ser a-kassan som en försäkring.

- Moderata företrädare har inte stöd i fakta eller hos sina egna sympatisörer när man kallar a-kassan ett bidrag. Vi vill att retoriken ändras och att man börjar rusta upp a-kassan som löntagarna betalat in pengar till. Hittills har stora delar av de pengar som är avsedda för försäkringen använts till annat i statsbudgeten, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar.

Samtliga partier, utom Moderaterna, säger nu att de vill höja taket i a-kassan. I dag står sju av tio anställda utanför a-kassan. Och en granskning som tidningen Kommunalarbetaren nyligen gjorde visade att knappt hälften av de kommunalare som var med i a-kassan fick ersättning över huvud taget. Orsaken är att reglerna för att få ersättning blev hårdare 2007, vilket främst drabbar människor som har många tillfälliga anställningar och/eller jobbar deltid. Av Unionens arbetslösa medlemmar fick 15 av 20 ersättning.

Enligt TCO:s siffror var överskottet för arbetslöshetsförsäkringen i statskassan 10,3 miljarder kronor förra året.

Sandra Lund