Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

M-väljare: "A-kassan är en försäkring"

Företrädare för Moderaterna anser att a-kassan är ett bidrag och inte en försäkring. Nu visar en undersökning från TCO att deras väljare inte håller med.
Sandra Lund Publicerad 27 juni 2014, kl 11:21

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bland annat i en intervju i Dagens Nyheter sagt att a-kassan har ”karaktären av bidrag”. Även andra M-politiker har gått ut och sagt att a-kassan är ett bidrag.

Nu har TCO gjort en undersökning bland allians- och M-väljare som visar en annan syn på saken. 60 procent av dem som svarat att de sympatiserar med M anser att det är en försäkring. Att jämföra med allmänheten där 64 procent ser a-kassan som en försäkring.

- Moderata företrädare har inte stöd i fakta eller hos sina egna sympatisörer när man kallar a-kassan ett bidrag. Vi vill att retoriken ändras och att man börjar rusta upp a-kassan som löntagarna betalat in pengar till. Hittills har stora delar av de pengar som är avsedda för försäkringen använts till annat i statsbudgeten, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar.

Samtliga partier, utom Moderaterna, säger nu att de vill höja taket i a-kassan. I dag står sju av tio anställda utanför a-kassan. Och en granskning som tidningen Kommunalarbetaren nyligen gjorde visade att knappt hälften av de kommunalare som var med i a-kassan fick ersättning över huvud taget. Orsaken är att reglerna för att få ersättning blev hårdare 2007, vilket främst drabbar människor som har många tillfälliga anställningar och/eller jobbar deltid. Av Unionens arbetslösa medlemmar fick 15 av 20 ersättning.

Enligt TCO:s siffror var överskottet för arbetslöshetsförsäkringen i statskassan 10,3 miljarder kronor förra året.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”