Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Jobbade fyra timmar för mycket – blir av med ett års a-kassa

Den arbetslöse mannen hade rätt att driva firma samtidigt som han fick ersättning från Unionens a-kassa. Men vid en kontroll uppgav han att han arbetat fyra timmar för mycket i månaden. Efter en dom kan han tvingas betala tillbaka nästan 200 000 kronor.
Niklas Hallstedt Publicerad
Fredrik Sandberg / TT
Mannen hade tillåtelse att arbeta 50 timmar i månaden samtidigt som han fick a-kassa. Fredrik Sandberg / TT

Före arbetslösheten hade mannen en firma vid sidan av sin anställning. När han blev av med jobbet fortsatte han hålla firman i gång som en bisyssla samtidigt som han fick arbetslöshetsersättning. Det godkände a-kassan under förutsättning att han inte arbetade mer än 50 timmar per månad. Siffran baserade sig på uppgifter om hur mycket han hade arbetat i det egna företaget före arbetslösheten.

Men när det gjordes en årskontroll uppgav medlemmen att han hade arbetat 54 timmar per månad. Att det bara handlade om fyra timmar extra per månad spelade ingen roll, hans företag kunde inte längre betraktas som en bisyssla, ansåg a-kassan.

När målet var uppe i kammarrätten hävdade mannen själv att antalet arbetade timmar borde räknas fram som ett genomsnitt över en tolvmånadersperiod. Med det sättet att räkna skulle han inte ha arbetat fler timmar i firman än innan han blev arbetslös, hävdade mannen.

Den invändningen tar dock inte kammarrätten ställning till. I domslutet konstateras att mannen själv uppgett att han hade arbetat 54 timmar per månad under en tolvmånadersperiod. Och, påpekar domstolen, när a-kassan godkände det egna företaget som bisyssla angavs också att detta inte skulle gälla om de 50 timmarna överskreds.

Vid en tidigare prövning av fallet, i förvaltningsrätten, hade mannen i stället fått rätt. Den gången hävdade han att det handlade om ett skrivfel när han angett att han hade arbetat 54 timmar i månaden. Men till skillnad från förvaltningsrätten anser kammarrätten att det var upp till mannen att bevisa sitt påstående med hjälp av arbetsjournaler eller liknande, något han inte gjort.

Totalt ska nu a-kassan få tillbaka 191 490 kronor, enligt domen.

Domen kan överklagas i Högsta förvaltningsdomstolen. För detta krävs dock särskilda skäl, exempelvis att en prövning anses viktig för rättstillämpningen.
 

Att tänka på om du skaffar en bisyssla

Att ha ett extraknäck vid sidan om det ordinarie arbetet är vanligt. Av Sveriges 400 000 yrkesverksamma har till exempel 400 000 egna företag på deltid. Andra jobbar på kvällar eller helger hos en annan arbetsgivare.

Om du har ett jobb
Det är inte självklart att du har rätt att extraknäcka. Enligt många avtal får man inte bedriva verksamhet som konkurrerar med huvudarbetsgivarens.

Bisysslan kan också vara otillåten om den inkräktar på dina ordinarie arbetsuppgifter, exempelvis gör dig uttröttad.

Enligt vissa kollektivavtal är man tvungen att informera arbetsgivaren om bisysslor. Även om det inte gäller just ditt avtal kan det vara en god regel att försäkra sig om att bisysslan är okej för din arbetsgivare.

Hur påverkas skatten?
Får du lön från två ställen kan det påverka den procentuella skattesatsen. Hamnar din sammanlagda inkomst på över 509 300 kronor per år ska du också betala statlig skatt. Det innebär 20 procent på det överstigande beloppet. Men drar båda dina arbetsgivare skatt enligt tabellen finns risk för att du betalar för lite och får kvarskatt. För att slippa det kan du be din arbetsgivare dra mer i skatt.

Och sjukpenningen?
Sjukpenningen påverkas positivt eftersom den sammanlagda inkomsten blir högre. Det innebär att du kan få mer pengar när du blir sjuk eller är föräldraledig.

Den sjukpenninggrundande inkomsten kan dock aldrig bli högre än 378 400 kronor per år.

För föräldrapenningen får du dock räkna inkomster upp till 473 000 kronor per år.

Om du är arbetslös
Om du blir av med jobbet kan du under vissa omständigheter fortsätta med din bisyssla och ändå få a-kassa.

Du ska dels ha haft bisysslan under minst tolv månader, dels inte tjäna mer än 2 190 kronor per vecka på extrajobbet.

Har du företag vid sidan om och förlorar ditt heltidsarbete kan du få a-kassa om du arbetat i företaget minst tolv månader och kunnat visa att företaget inte hindrar dig från att ta en heltidsanställning. Du får inte heller börja arbeta mer i företaget än tidigare. Tjänar du mer än 3 060 kronor i veckan från företaget dras det överstigande beloppet från a-kasseersättningen.

Har du företag vid sidan om och förlorar ditt deltidsarbete gäller bland annat att du ska ha arbetat i företaget max tio timmar per vecka.

På grund av coronapandemin är de ovannämnda beloppen tillfälligt höjda under 2020, till 3 060 respektive 3 600 kronor.

Läs mer: Extraknäck - tänk på det här!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.