
De borgerliga partierna gick 2006 till val på att bekämpa arbetslösheten och riksdagen fattade efter valet samma år, beslut om att a-kassorna skulle bli mer självfinansierade. Samtliga a-kassor blev tvungna att höja sina avgifter från 100 till 350 kronor i månaden i runda slängar.
Följden blev ett stort medlemstapp för facken och framför allt för a-kassorna där anslutningsgraden föll från 90 till 80 procent. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har undersökt hur a-kassans medlemstapp påverkade lönebildningen.
I en ny forskningsrapport kommer IFAU fram till att högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner. Rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden har också räknat ut att en minskning med tio procentenheter leder till en löneminskning på fem procent. Samtidigt lämnar han brasklappen att resultatet kan ha påverkats av att många kollektivavtal omförhandlades 2007 och att det inte är säkert att lönen alltid är lika känslig för medlemstapp som när tappet sammanfaller med större avtalsförhandlingar.
I dag är den genomsnittliga medlemsavgiften i a-kassan cirka 100 kronor i månaden, alltså tillbaka i samma nivå som före 2006.