Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fackligt uppdrag ska ge a-kassa

Som Kollega tidigare har berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan medföra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.
Anita Täpp Publicerad 24 november 2017, kl 13:43
Izabelle Nordfjell/TT
Regeringen har lagt fram ett lagförslag om att även förtroendeuppdrag ska ge a-kassa. Izabelle Nordfjell/TT

En förtroendevald som redan har förlorat mycket pengar på det nuvarande regelsystemet är Thomas Ackelid, som Kollega berättade om tidigare i höstas.

Läs mer: Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

Thomas, som länge har varit fackligt och politiskt aktiv vid sidan av sin anställning, la under förra året ner fyra timmar i veckan på sina förtroendeuppdrag.

När han blev arbetslös i våras kände han sig trygg med att han skulle få ut 80 procent av sin lön från a-kassan och Unionens inkomstförsäkring i 150 dagar.

Men ersättningen blev lägre eftersom a-kassan, i de flesta fall, inte räknar med den ersättning som förtroendevalda får av exempelvis sitt fackförbund när de utför sina uppdrag. Och när a-kasseersättning blir lägre blir ersättningen från inkomstförsäkringen också det. För Thomas del har det inneburit att han tappar runt 2 000 kronor netto i månaden.

Efter att ha fått besked om den lägre ersättningen har Thomas överklagat beslutet till förvaltningsrätten och är också beredd att gå vidare till kammarrätten. För honom handlar det här i första hand om den demokratiska aspekten av det nuvarande systemet.

– Visst svider det ekonomiskt. Men reglerna innebär ju att man förlorar pengar om man har varit förtroendevald innan man blir arbetslös. Om det blir allmänt känt så blir det naturligtvis också svårare att få folk att engagera sig fackligt och politiskt.

Det är en åsikt som också har framhållits av Unionen som, tillsammans med andra fackförbund, länge har försökt få till en stånd en ändring av lagen så att förtroendevalda inte ska drabbas på det här viset.

– Vi kan inte ha ett system som gör att man förlorar ekonomiskt på att engagera sig i det som är bra för Sverige, har Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, tidigare sagt.

Och i dag blev det alltså klart att regeringen nu lägger fram ett förslag som innebär att den tid som ägnas åt fackliga uppdrag ska ligga till grund för a-kassan. Det gäller för övrigt alla förtroendeuppdrag där man enligt lagen har rätt att vara ledig från jobbet, exempelvis även vid politiska uppdrag.

Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 2 juli 2018.