Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.
Johanna Rovira Publicerad 28 september 2020, kl 16:29
Janerik Henriksson TT, Fredrik Sandberg TT
Åklagaren menar att kvinnorna aldrig var anställda utan att planen hela tiden var att lura till sig arbetslöshetsersättning. Janerik Henriksson TT, Fredrik Sandberg TT

1,6 miljoner kronor i bidrag till nystartsjobb pungade Arbetsförmedlingen ut till en man i Borås som startade ett aktiebolag 2011 och anställde sin dåvarande fru, hennes syster och systrarnas svägerska i företaget, vilket Borås Tidning var först med att rapportera.

– Jag påstår att kvinnorna aldrig har jobbat i företaget, utan att planen från början var att de skulle bli arbetslösa, så de såg till att försäkra sig, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt, vid Åklagarkammaren i Borås.

Läs mer: 30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

Efter att Arbetsförmedlingen mjölkats på pengar var det Unionens och a-kassans tur. Kvinnorna sökte och fick både ersättning från Unionens a-kassa baserat på den lön som de hade på pappret på företaget (80 000 i månaden i en av kvinnornas fall) och från Unionens inkomstförsäkring.

– En av kvinnorna bytte sedan till en annan a-kassa och fortsatte få ut pengar därifrån, säger Ove Jäverfelt.

Åtalspunkterna mot Boråsfamiljen är många och de åtalade nekar till samtliga brott. Förutom Unionens a-kassa, Inkomstförsäkringen och Arbetsförmedlingen misstänks två av de inblandade också ha svindlat Försäkringskassan på bland annat sjukersättning och tillfällig föräldrapenning. Mannen är dessutom åtalad för grovt bokföringsbrott.

Unionens a-kassa inväntar inte någon dom i brottsmålet mot Boråsfamiljen, utan har gjort en egen utredning och återkräver pengar för ersättning på felaktig grund från de tre kvinnorna.

– Vi driver alltid in skulderna så långt vi kan och visst får vi tillbaka pengar, även om det inte går att förutsäga hur det kommer att gå i enskilda fall, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Läs mer: Ökat fusk med a-kassa

Johanna Rovira
[email protected]