Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

SAS varslar 100 anställda

SAS har beställt en ombyggnation av fyra flygplan som förhindrar att de anställda får det viloutrymme som de har rätt till enligt avtal. Eftersom man inte kan leva upp till avtalet väljer SAS att kalla in norsk personal och att varsla 100 tjänster i Sverige.
Linnea Andersson Publicerad 19 november 2014, kl 14:40
Johan Nilsson / TT
I februari får SAS nya flygplan utan viloutrymmen för besättningen, vilket de har rätt till enligt kollektivavtalet. Eftersom facket inte gått med på försämringen tar SAS i stället in norsk personal. Johan Nilsson / TT

– Det handlar inte om draperier, dörrar eller väggar, utan om att SAS har beslutat att renovera delar av sin långlinjeflotta. Det innebär att vilomodulen försvinner helt och gäller, för svensk kabinpersonal, två plan som flyger från Stockholm. Beställningen av ombyggnationen gjordes innan man förhandlade med facket. Det har satt oss i en svår sits, säger Eva Dahlberg, ordförande för Unionens kabinklubb på SAS.

I dag har kabinpersonalen ett litet eget utrymme med stolar där de kan sätta sig ned och sträcka ut kroppen. Enligt Eva Dahlberg ger det möjlighet till vila som är särskilt viktigt efter att ha jobbat två dagar med en arbetstid på upp till 20 timmar. En vila som är guld värd under det sista arbetspasset som är en nattflygning på väg hem.

– Vi har i dag en sjukfrånvaro som pendlar mellan 17 och 23 procent. Det är konstigt att arbetsgivaren inte förstår att försämringar i arbetsmiljön, som ombyggnationen medför, påverkar de redan höga talen negativt.

Eftersom facket inte tycker att de får en kompensation som väger upp för ändringen i avtalet har SAS valt att kalla in personal från Norge, vilket leder till övertalighet här i Sverige. Samtliga tre skandinaviska länder hade från början rätten till viloutrymme i sina avtal, men medan den fortfarande finns kvar i Sverige och Danmark försvann den ur norrmännens avtal 2012. I Norge gäller det enbart ett flygplan medan det gäller två flygplan här.

– Vi vet ännu inte vad varslet egentligen betyder, men det får vi reda på och kan förhandla om i den kommande övertalighetsförhandlingen.

Reaktionerna från medlemmarna har varit blandade. En del vill inget hellre än att facket ska stå på sig för att arbetsmiljön inte ska försämras ytterligare, medan andra vill att de skriver på försämringen i avtalet.

– För oss på klubben gäller att vi måste kunna arbeta utan att bli sjuka. Många går ned på deltid för att orka jobba och det är inte okej, säger Eva Dahlberg.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.