Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Oro för ökad ohälsa när Sandvik varslar

Sammanlagt 210 tjänstemän på Sandvik Materials Technology varslas om uppsägning. Blir varslet verklighet innebär det att en femtedel av tjänstemännen blir av med sina jobb. Facket känner oro för att nedskärningarna ska leda till ökad press och stress.
Niklas Hallstedt Publicerad

Att det skulle bli tal om nedskärningar kommer inte som en blixt från klar himmel. Redan i samband med delårsrapporten för en dryg månad sedan aviserade företaget att det skulle krävas åtgärder. Orsaken är, enligt företaget, bristande lönsamhet. Den beror i sin tur bland annat på ökad konkurrens från andra tillverkare, vilket lett till sjunkande priser, skriver man i ett pressmeddelande.

I och med att varslet nu är lagt startar också förhandlingarna. De tre förhandlande fackens - Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer - förhoppningar är givetvis att uppsägningarna ska bli så få som möjligt.

– Det här är ju ett varsel för att Arbetsförmedlingen och Länsarbetsnämnden ska vara förvarnade. Om man tittar historiskt så brukar man varsla fler än vad som slutligen sägs upp. Men hur det här slutar är omöjligt att säga i dagsläget, säger Mikael Larsson, sektionsordförande för Unionen på Sandvik Materials Technology, som fruktar att uppsägningarna ska leda till ökad stress och press för tjänstemännen.

– Vi kommer att påpeka för arbetsgivaren att om 210 personer ska bort så måste också göromål för 210 personer tas bort. Den psykosociala ohälsan är ett generellt problem i dag, den är vårt största gissel.

Från fackens sida har man redan begärt att en löntagarkonsult ska tas in för att titta på siffrorna. Man har också egna idéer på möjliga besparingsåtgärder som man vill föra fram till ledningen, säger Mikael Larsson.

– Som stor arbetsgivare har man ett ansvar. Därför får man hoppas att det är genomtänkt när man lägger ett sådant här varsel. Det drabbar inte bara de anställda på Sandvik, utan också en massa andra i samhället omkring, exempelvis anställda i barnomsorg och skola, och underleverantörer.

Enligt Mikael Larsson är arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län ett av de sämsta i landet. För dem som blir av med jobben finns ändå hopp, tror han.

– Min bild är att det inte borde vara helstängt om man är mobil. Sverige går ju bra, även om just våra produkter möter lite konkurrens.

Varseltiden är sex månader. I ett pressmeddelande säger företagets vd Petra Einarsson att ambitionen är ”att processen ska drivas så snabbt som möjligt för att minska perioden av ovisshet”.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.