Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Oro för ökad ohälsa när Sandvik varslar

Sammanlagt 210 tjänstemän på Sandvik Materials Technology varslas om uppsägning. Blir varslet verklighet innebär det att en femtedel av tjänstemännen blir av med sina jobb. Facket känner oro för att nedskärningarna ska leda till ökad press och stress.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 augusti 2017, kl 15:13

Att det skulle bli tal om nedskärningar kommer inte som en blixt från klar himmel. Redan i samband med delårsrapporten för en dryg månad sedan aviserade företaget att det skulle krävas åtgärder. Orsaken är, enligt företaget, bristande lönsamhet. Den beror i sin tur bland annat på ökad konkurrens från andra tillverkare, vilket lett till sjunkande priser, skriver man i ett pressmeddelande.

I och med att varslet nu är lagt startar också förhandlingarna. De tre förhandlande fackens - Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer - förhoppningar är givetvis att uppsägningarna ska bli så få som möjligt.

– Det här är ju ett varsel för att Arbetsförmedlingen och Länsarbetsnämnden ska vara förvarnade. Om man tittar historiskt så brukar man varsla fler än vad som slutligen sägs upp. Men hur det här slutar är omöjligt att säga i dagsläget, säger Mikael Larsson, sektionsordförande för Unionen på Sandvik Materials Technology, som fruktar att uppsägningarna ska leda till ökad stress och press för tjänstemännen.

– Vi kommer att påpeka för arbetsgivaren att om 210 personer ska bort så måste också göromål för 210 personer tas bort. Den psykosociala ohälsan är ett generellt problem i dag, den är vårt största gissel.

Från fackens sida har man redan begärt att en löntagarkonsult ska tas in för att titta på siffrorna. Man har också egna idéer på möjliga besparingsåtgärder som man vill föra fram till ledningen, säger Mikael Larsson.

– Som stor arbetsgivare har man ett ansvar. Därför får man hoppas att det är genomtänkt när man lägger ett sådant här varsel. Det drabbar inte bara de anställda på Sandvik, utan också en massa andra i samhället omkring, exempelvis anställda i barnomsorg och skola, och underleverantörer.

Enligt Mikael Larsson är arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län ett av de sämsta i landet. För dem som blir av med jobben finns ändå hopp, tror han.

– Min bild är att det inte borde vara helstängt om man är mobil. Sverige går ju bra, även om just våra produkter möter lite konkurrens.

Varseltiden är sex månader. I ett pressmeddelande säger företagets vd Petra Einarsson att ambitionen är ”att processen ska drivas så snabbt som möjligt för att minska perioden av ovisshet”.

Niklas Hallstedt
[email protected]