Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Hälften av de varslade blir kvar på Gina Tricot

Efter förhandlingarna på klädföretaget Gina Tricot där 30 personer varslades i slutet av mars får 15 personer behålla jobbet.
Sofia Broomé Publicerad
Hasse Holmberg / TT
Förandlingarna mellan Unionen och Gina Tricot avslutades i påskas. Hasse Holmberg / TT

I slutet av mars varslades 30 personer om uppsägning på Gina Tricot. De flesta på huvudkontoret i Borås som en del i ett större sparpaket på 200 miljoner kronor till och med år 2020.

Läs mer: 200 miljoner ska sparas på Gina Tricot

Varslen följdes av intensiva förhandlingar mellan Unionen och arbetsgivaren:

– Vi hade en bra dialog med arbetsgivarna. Tillsammans gick vi igenom varenda tjänst, tittade på omplaceringsmöjligheter, sökte bland föräldraledigheter, deltider och tjänstledigheter och lyckades pussla ihop tjänster så att det inte drabbade mer än hälften av dem som varslats. Trots att det är tråkigt att 15 personer måste gå lyckades vi rädda kvar ett antal tjänster, säger Ingrid Gustafsson, Unionens ombudsman som tillsammans med två medlemmar från fackklubben deltog i förhandlingarna, som avslutades vid påsk.

Magnus Månsson, vd för Gina Tricot säger till Borås tidning att förhandlingarna med Unionen har varit smidiga och kunde genomföras snabbt, eftersom alla kom väl förberedda.

– Jag instämmer i att processen har gått smidigt och att det är bra med en snabb process vid såhär jobbiga tillfällen. Vi bokade upp otroligt mycket tid under en intensiv period vecka 14 och 15, säger Ingrid Gustafsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket