Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Eon varslar 30 i Sollefteå

Elbolaget Eon varslar närmare 50 personer i Sollefteå, Norrköping och Malmö. Värst drabbas Sollefteå där kundtjänsten ska minskas med en fjärdedel.
Sofia Broomé Publicerad
Volker Hartmann/AP
Volker Hartmann/AP

Enligt Unionens koncernfackordförande Mats Ekblom är det den låga personalomsättningen i Sollefteå som är orsaken till att fler drabbas där än på de andra orterna.

– I Malmö och Norrköping har folk sagt upp sig och sökt sig till andra arbetsplatser men i Sollefteå finns inte mycket annat att välja på. Det är mestadels yngre som nu kommer att varslas, säger han.
– När jag var där pratade jag med en medlem som just hade skrivit på kontrakt för ett hus när varslet kom. Det är ju inte roligt.

I Norrköping väntas 10-15 personer förlora jobbet, i Malmö cirka 10 och i Sollefteå mellan 25 och 30.
– Tidigare fanns det en oro för att kontoret i Sollefteå skulle stängas helt, säger Mats Ekblom.

Förutom dem som nu varslas kommer många medarbetare att få erbjudande om avtalspension och förtidspension. Orsaken till varslen är digitaliseringen.
­– Man styr mer och mer av kundernas frågor digitalt. Våra förhoppningar är att förhandlingarna ska vara klara den 10:e april, säger Mats Ekblom.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket