Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Dålig lönsamheten tvingar Bra att varsla

Flygbolaget Bra varslar en tredjedel av sin personal om uppsägning. Anledningen är bland annat minskad efterfrågan på inrikesflygningar och ökade bränslekostnader.
Ola Rennstam Publicerad 26 april 2019, kl 16:42
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

Inrikesflygbolaget Bra varslar 363 av sina drygt 1 000 anställda om uppsägning på grund av dålig lönsamhet.  Varslet berör kabinpersonal, piloter, tekniker och administrativ personal - främst i Malmö, Göteborg och Stockholm. Samtliga medarbetare har informerats om bolagets planer.

– Folk är chockade, ledsna och oroade. Att något skulle hända var väntat men inte att det skulle vara så drastiskt. Det går inte att ta in det förrän det är ett faktum, säger Therese Arroyo, ordförande för kabinklubben.

Läs mer: Bra säger upp markpersonal

Varslet är en konsekvens av att flygbolagets beslut att succesivt fasa ut tio äldre jetplan fram till och med i mars 2020. I stället ska man flyga med mindre turbopropellerplan som är billigare att driva. Enligt Unionenklubben kommer företaget dock att hyra in personal som tar över jetproduktionen.

– Det är tragiskt att det blivit så här. Det är inte lätt att driva flygbolag i dag med alla yttre omständigheter. Det kräver drastiska åtgärder, men det här drabbar den enskilde jättehårt, säger Therese Arroyo.

Det är minskad efterfrågan på inrikesflygningar, kraftigt ökade bränslekostnader, svag valuta, den nya flygskatten samt ökade flygplatsavgifter som gör att Bra nu väljer att varsla en tredjedel av sin personal.
– Det är fruktansvärt tråkigt att behöva ta det här beslutet, det är inget som vi vill göra utan något som vi behöver göra för att stå starka och robusta framöver. Att det har drivits fram av externa kostnader och minskad efterfrågan gör det extra tråkigt, säger Jim Hovferberg, kommunikationsansvarig på Bra.

Beslutet innebär att linjen mellan Jönköping och Stockholm läggs ner och att antalet avgångar mellan Östersund och Stockholm minskar, detta eftersom det är de med sämst lönsamhet.

Förhandlingar kommer att ske med Unionen och övriga fackliga parter under nästa vecka.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.