Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

210 tjänster bort på Sandvik

Lika många tjänstemän som varslades i augusti kommer att sägas upp. Det står klart sedan första delen av förhandlingarna på Sandvik Materials Technology avslutats.
Niklas Hallstedt Publicerad 6 oktober 2017, kl 13:38
Mats Åstrand/TT
Mats Åstrand/TT

Ofta brukar varsel om uppsägningar som företagen lägger omfatta fler än vad som slutligen blir fallet. Men inte på SMT. Här försvinner 210 tjänster, lika många som företaget varslat om.

Nu följer förhandlingarna om vilka som ska sluta. Där har facket sin hållning klar. De tre facken, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer, är inte beredda att göra avsteg från lagen om anställningsskydd, las.

– Våra intentioner är att följa lagar och regelverk, säger Mikael Larsson, sektionsordförande för Unionen på SMT.

Enligt Mikael Larsson kommer facken nu begära att företaget redovisar vilka följderna blir när 210 tjänster ska bort.

– Vi måste sluta göra vissa saker. Vi måste också sänka ambitionsnivån inom vissa områden. Överbelastningen blir annars för stor för individerna med risk för psykosocial ohälsa.

Läs mer: Oro för ökad ohälsa när Sandvik varslar

För både fack och företag är kommunikationen med anställda och medlemmar just nu det viktigaste.

– Det har en direkt påverkan på de anställdas motivation. Tappar individerna motivationen är det helt klart en affärsrisk.

En löntagarkonsult har, på fackens begäran, varit inne och tittat på de ekonomiska konsekvenserna av förändringen.

– Löntagarkonsulten verifierar i sin rapport de farhågor vi haft och tagit upp med företaget, säger Mikael Larsson.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.