Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Utvecklingssamtal: Tipsen och största misstagen

Ditt utvecklingssamtal kan vara nyckeln till högre lön, sundare arbetsbelastning och nya karriärmöjligheter. Men då gäller det att nyttja dem rätt – och undvika de största misstagen.
Oscar Broström Publicerad 21 februari 2022, kl 06:00
Kvinnan pratar med man på ett kontor.
Att inte förbereda är ett av de vanligaste misstagen inför utvecklingssamtalet. Men om du nyttjar utvecklingssamtalet rätt kan det hjälpa både lön och karriär. Foto: Shutterstock

Varje år bör du som medarbetare ha ett utvecklingssamtal (även kallat IUP-samtal eller medarbetarsamtal) med din chef. Det här kan, för vissa, kännas som något man helst bara vill riva av eller till och med strunta i, men det finns stora fördelar för dig som medarbetare med att ha bra utvecklingssamtal.

Kom förberedd

Enligt Unionens Agnes Blom, som tidigare jobbade på förbundets rådgivning och då ofta pratade utvecklingssamtal med medlemmar och som också suttit på andra sidan under medarbetarsamtal i sin nuvarande roll som gruppchef, är det största misstaget du kan göra att komma oförberedd.

– Om du kommer till utvecklingssamtalet tänker att det är chefen som ska styra innehållet så har du nog missat målet, säger hon.

Innan samtalet bör du fundera över din tjänst, dina arbetsuppgifter, din arbetsbelastning och vad som fungerar och inte fungerar inom organisationen. Unionen punktar här upp flera ingångsfrågor du kan ta med dig till mötet.

Var ärlig men tydlig

Det kan kännas obekvämt eller fel att säga till din chef att du inte trivs med en arbetsuppgift, att du vill göra något annat eller att du har för mycket att göra, men du har mycket att vinna på att faktiskt göra det – om du uttrycker dina åsikter rätt. Agnes Blom säger att det är viktigt att vara ärlig, men att du kan undvika att låta negativ genom att försöka vara konstruktiv, tydlig och konkret.

Om du till exempel tycker att du har för mycket att göra, skriv då ned alla dina arbetsuppgifter, visa dem för din chef och be om stöd.

– I stället för att bara säga vad du är missnöjd med kan du be din chef om hjälp. Du kan säga: ”Jag har märkt att jag inte hinner med. Kan jag prioritera arbetsuppgifterna eller hur ska jag tänka? Kan du vara mitt bollplank?”, säger Agnes Blom.

Kan påverka lönen

På många arbetsplatser kombineras utvecklings- och lönesamtalet. Om du har möjlighet att påverka det, är ett tips att göra samtalen separata, något som Unionen också rekommenderas.

Då kan du använda utvecklingssamtalet för att bygga på argumenten inför ditt lönesamtal. Under utvecklingssamtalet kan du fråga vad chefen värdesätter och uppskattar med ditt arbete. Det här kan du sedan ta med dig till lönerevisionen som skäl till en högre lön.

Utvecklingssamtalet kan också ha en påverkan över lönen på längre sikt. Samtalet med din chef kan ligga till grund för vilka arbetsuppgifter du har, hur din tjänst ser ut och hur din karriär utvecklas och därför påverka lönerevisioner kommande år.

Vanlig miss: Kortsiktigt tänk

Utvecklingssamtalet är en möjlighet att prata om det som händer här och nu i ditt arbete, men något många missar är att lyfta blicken.

– Som chef har jag upplevt att många medarbetare stirrar sig blinda på den tjänst de har här och nu, men i många större företag finns karriärmöjligheter internt. Börjar du känna sig klar i din nuvarande tjänst, vad är då nästa steg och vad har vi för möjligheter för att kompetensutveckla? Man får tänka att utvecklingssamtalet både är en möjlighet i det korta perspektivet, men också i det långa – vad har jag för framtid inom organisationen? säger Agnes Blom.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]