Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Utvecklingssamtal: Tipsen och största misstagen

Ditt utvecklingssamtal kan vara nyckeln till högre lön, sundare arbetsbelastning och nya karriärmöjligheter. Men då gäller det att nyttja dem rätt – och undvika de största misstagen.
Oscar Broström Publicerad 21 februari 2022, kl 06:00
Kvinnan pratar med man på ett kontor.
Att inte förbereda är ett av de vanligaste misstagen inför utvecklingssamtalet. Men om du nyttjar utvecklingssamtalet rätt kan det hjälpa både lön och karriär. Foto: Shutterstock

Varje år bör du som medarbetare ha ett utvecklingssamtal (även kallat IUP-samtal eller medarbetarsamtal) med din chef. Det här kan, för vissa, kännas som något man helst bara vill riva av eller till och med strunta i, men det finns stora fördelar för dig som medarbetare med att ha bra utvecklingssamtal.

Kom förberedd

Enligt Unionens Agnes Blom, som tidigare jobbade på förbundets rådgivning och då ofta pratade utvecklingssamtal med medlemmar och som också suttit på andra sidan under medarbetarsamtal i sin nuvarande roll som gruppchef, är det största misstaget du kan göra att komma oförberedd.

– Om du kommer till utvecklingssamtalet tänker att det är chefen som ska styra innehållet så har du nog missat målet, säger hon.

Innan samtalet bör du fundera över din tjänst, dina arbetsuppgifter, din arbetsbelastning och vad som fungerar och inte fungerar inom organisationen. Unionen punktar här upp flera ingångsfrågor du kan ta med dig till mötet.

Var ärlig men tydlig

Det kan kännas obekvämt eller fel att säga till din chef att du inte trivs med en arbetsuppgift, att du vill göra något annat eller att du har för mycket att göra, men du har mycket att vinna på att faktiskt göra det – om du uttrycker dina åsikter rätt. Agnes Blom säger att det är viktigt att vara ärlig, men att du kan undvika att låta negativ genom att försöka vara konstruktiv, tydlig och konkret.

Om du till exempel tycker att du har för mycket att göra, skriv då ned alla dina arbetsuppgifter, visa dem för din chef och be om stöd.

– I stället för att bara säga vad du är missnöjd med kan du be din chef om hjälp. Du kan säga: ”Jag har märkt att jag inte hinner med. Kan jag prioritera arbetsuppgifterna eller hur ska jag tänka? Kan du vara mitt bollplank?”, säger Agnes Blom.

Kan påverka lönen

På många arbetsplatser kombineras utvecklings- och lönesamtalet. Om du har möjlighet att påverka det, är ett tips att göra samtalen separata, något som Unionen också rekommenderas.

Då kan du använda utvecklingssamtalet för att bygga på argumenten inför ditt lönesamtal. Under utvecklingssamtalet kan du fråga vad chefen värdesätter och uppskattar med ditt arbete. Det här kan du sedan ta med dig till lönerevisionen som skäl till en högre lön.

Utvecklingssamtalet kan också ha en påverkan över lönen på längre sikt. Samtalet med din chef kan ligga till grund för vilka arbetsuppgifter du har, hur din tjänst ser ut och hur din karriär utvecklas och därför påverka lönerevisioner kommande år.

Vanlig miss: Kortsiktigt tänk

Utvecklingssamtalet är en möjlighet att prata om det som händer här och nu i ditt arbete, men något många missar är att lyfta blicken.

– Som chef har jag upplevt att många medarbetare stirrar sig blinda på den tjänst de har här och nu, men i många större företag finns karriärmöjligheter internt. Börjar du känna sig klar i din nuvarande tjänst, vad är då nästa steg och vad har vi för möjligheter för att kompetensutveckla? Man får tänka att utvecklingssamtalet både är en möjlighet i det korta perspektivet, men också i det långa – vad har jag för framtid inom organisationen? säger Agnes Blom.

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.