Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Utvecklingssamtal: Tipsen och största misstagen

Ditt utvecklingssamtal kan vara nyckeln till högre lön, sundare arbetsbelastning och nya karriärmöjligheter. Men då gäller det att nyttja dem rätt – och undvika de största misstagen.
Oscar Broström Publicerad
Kvinnan pratar med man på ett kontor.
Att inte förbereda är ett av de vanligaste misstagen inför utvecklingssamtalet. Men om du nyttjar utvecklingssamtalet rätt kan det hjälpa både lön och karriär. Foto: Shutterstock

Varje år bör du som medarbetare ha ett utvecklingssamtal (även kallat IUP-samtal eller medarbetarsamtal) med din chef. Det här kan, för vissa, kännas som något man helst bara vill riva av eller till och med strunta i, men det finns stora fördelar för dig som medarbetare med att ha bra utvecklingssamtal.

Kom förberedd

Enligt Unionens Agnes Blom, som tidigare jobbade på förbundets rådgivning och då ofta pratade utvecklingssamtal med medlemmar och som också suttit på andra sidan under medarbetarsamtal i sin nuvarande roll som gruppchef, är det största misstaget du kan göra att komma oförberedd.

– Om du kommer till utvecklingssamtalet tänker att det är chefen som ska styra innehållet så har du nog missat målet, säger hon.

Innan samtalet bör du fundera över din tjänst, dina arbetsuppgifter, din arbetsbelastning och vad som fungerar och inte fungerar inom organisationen. Unionen punktar här upp flera ingångsfrågor du kan ta med dig till mötet.

Var ärlig men tydlig

Det kan kännas obekvämt eller fel att säga till din chef att du inte trivs med en arbetsuppgift, att du vill göra något annat eller att du har för mycket att göra, men du har mycket att vinna på att faktiskt göra det – om du uttrycker dina åsikter rätt. Agnes Blom säger att det är viktigt att vara ärlig, men att du kan undvika att låta negativ genom att försöka vara konstruktiv, tydlig och konkret.

Om du till exempel tycker att du har för mycket att göra, skriv då ned alla dina arbetsuppgifter, visa dem för din chef och be om stöd.

– I stället för att bara säga vad du är missnöjd med kan du be din chef om hjälp. Du kan säga: ”Jag har märkt att jag inte hinner med. Kan jag prioritera arbetsuppgifterna eller hur ska jag tänka? Kan du vara mitt bollplank?”, säger Agnes Blom.

Kan påverka lönen

På många arbetsplatser kombineras utvecklings- och lönesamtalet. Om du har möjlighet att påverka det, är ett tips att göra samtalen separata, något som Unionen också rekommenderas.

Då kan du använda utvecklingssamtalet för att bygga på argumenten inför ditt lönesamtal. Under utvecklingssamtalet kan du fråga vad chefen värdesätter och uppskattar med ditt arbete. Det här kan du sedan ta med dig till lönerevisionen som skäl till en högre lön.

Utvecklingssamtalet kan också ha en påverkan över lönen på längre sikt. Samtalet med din chef kan ligga till grund för vilka arbetsuppgifter du har, hur din tjänst ser ut och hur din karriär utvecklas och därför påverka lönerevisioner kommande år.

Vanlig miss: Kortsiktigt tänk

Utvecklingssamtalet är en möjlighet att prata om det som händer här och nu i ditt arbete, men något många missar är att lyfta blicken.

– Som chef har jag upplevt att många medarbetare stirrar sig blinda på den tjänst de har här och nu, men i många större företag finns karriärmöjligheter internt. Börjar du känna sig klar i din nuvarande tjänst, vad är då nästa steg och vad har vi för möjligheter för att kompetensutveckla? Man får tänka att utvecklingssamtalet både är en möjlighet i det korta perspektivet, men också i det långa – vad har jag för framtid inom organisationen? säger Agnes Blom.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Hatet fick Lotta Vikström att lägga ned verksamheten

Linkedin-profilen Lotta Vikström har under flera år drivit ett rekryteringsbolag. Av branschkollegor har hon på senare tid fått så elaka kommentarer att hon tappat engagemanget och nu valt att lägga ned.
– Det finns nog ingen bransch där man pratar så illa om varandra som i rekryteringsbranschen, säger hon.
Carolina Högling Publicerad 12 mars 2025, kl 06:02
En bild på Lotta Vikström och en bild på en telefonskärm med apparna Facebook och LinkedIn.
Efter flera år i rekryteringsbranschen har Lotta Vikström valt att lägga ned sin verksamhet. Detta efter att under en längre tid ha fått elaka kommentarer och meddelanden från branschkollegor på sociala medier.
Foto: Carolina Högling/Colourbox

Lotta Vikström startade rekryteringsbolaget Be proud 2016. Ett företag som skulle se människan bakom cv:t och använda sig av personliga möten i stället för automatiserade tester. Hon har tidigare berättat för Kollega att hon inte tycker att personlighetstester är rätt väg att gå i rekrytering och att de snarare skrämmer bort lämpliga kandidater. 

Lotta Vikström 

Gör: Grundare av Be best som arbetar med utbildningar och rådgivning om arbetsmiljö. 

Ålder: 53 år. 

Bor: Stockholm. 

Lägger ned

Nu meddelar Lotta Vikström på Linkedin att hon lägger ned efter att motståndet med både hat och hot blivit för mycket. 

– Jag har känt under en tid att rekryteringsbranschen har väldigt stora utmaningar. Det har blivit en ganska bedrövlig bransch. Jag kände att jag inte vill vara en representant för den.  Jag fick hat i flöden och kommentarer. Människor har postat bilder på mig och jag har fått skärmdumpar från vänner och andra i branschen, säger hon. 

Lotta Vikström berättar att det är människor i samma bransch som skrivit om, och till henne och hon upplever att klimatet har förändrats. Samtidigt vill hon understryka att det också finns många som gör mycket bra i branschen. 

Det är inte som det varit förut när man hjälpte varandra och det fanns en gemensam tanke att vi ska hjälpa våra arbetssökande att hitta ett jobb. Det finns inte alls längre. 

Pågått i flera år

De elaka meddelandena och kommentarerna på sociala medier började redan för ett par år sedan när hon skrev inlägg om rekryteringstester och ifrågasatte hur bra de egentligen är. Då var tonen inte lika hård och Lotta Vikström upplevde att det var lättare att föra en diskussion. 

På senare tid har hatet eskalerat, hävdar hon. Lotta Vikström berättar att hon fått meddelanden och läst kommentarer som ”hur fan kan hon få plats i media?”, ”hon är en jävla amatör” och ”hon kan ingenting om forskning”. 

Efter jag skrivit en debattkrönika i Arbetsvärlden kände jag att jag inte orkar hålla på och försvara mig längre. En sådan här verksamhet bygger på att man själv vill och att det finns ett engagemang och driv och jag känner att det har tagit slut nu.

Under inlägget på Linkedin har Lotta Vikström fått mycket stöttning i form av positiva kommentarer vilket hon berättar har betytt mycket för henne. 

Framåt ska hon arbeta med sitt andra bolag Be best som hon tidigare har jobbat med parallellt med rekrytering. Be best arbetar med rådgivning och utbildningar om arbetsmiljö till chefer, medarbetare, elever och lärare.