– Det är en aktuell fråga med tanke på att många människor i dag har ett arbete som skapar risk för sjukdom och långvariga hälsoproblem. Arbetsgivaren har dessutom ett ansvar för att arbetsbelastningen är rimlig och att uppgifterna exempelvis ska hinnas med även efter en sjukdom, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen
– En viktig del för att komma till rätta med problemet med att jobba fast du är sjuk är att prata på arbetsplatsen om huruvida det verkligen finns acceptans för att vara hemma då. Ta upp frågan med kollegerna och under utvecklingssamtal med chefen.
En undersökning från Sifo visar att de vanligaste anledningarna till att inte stanna hemma och kurera sig vid sjukdom är stress över att inte hinna med sina arbetsuppgifter (34 procent) och oro över förlorad arbetsinkomst (27 procent). Enligt en webbenkät som besvarats av 1 089 svenskar framgår att 68 procent någon gång det senaste året har gått till jobbet förkyld eller med influensa.
Henrik Ehrenberg menar att en ändrad karensdag är en av pusselbitarna som behövs för att få ett hållbart arbetsliv. Därför efterlyser han en ökad samhällsdebatt och på sikt även en statlig utredning för att hitta alternativ. Det nuvarande karensdagssystemet slår extra hårt mot personer som har sin arbetstid koncentrerad till några få arbetsdagar per vecka och exempelvis jobbar deltid.
– Andra lösningar, som att beräkna ett karensavdrag på motsvarande exempelvis 10-20 procent av veckoinkomsten vid sjukskrivning, vore mer rättvist för personer med oregelbunden arbetstid, menar Henrik Ehrenberg.
Gertrud Dahlberg
gertrud.dahlberg@kollega.se