Annons
Annons
 • Foto: Andreas Hillergren/TT

Unionen hoppas på avtal för damerna

Publicerad 26 augusti 2019, kl 12:20

Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

– Ett hinder är att nästan hälften av spelarna inte har fotboll som sitt främsta arbete, säger Shadé Jalali, utredare på Unionen som har kartlagt löner och anställningsförhållanden för fotbollsproffs i landslaget och allsvenskan.

För att få upp de kvinnliga fotbollsspelarnas löner jobbar förbundet främst med att uppmärksamma det stora löne- och villkorsglappet som finns inom elitfotbollen.

Läs mer: Extrema löneskillnader i fotbollen

– Många som hejar på fotboll förstår inte hur stor ojämställdheten är inom Sveriges folkligaste sport, säger Shadé Jalai.

Utöver det opinionsbildande arbetet för jämställda löner och rätten till föräldraledighet har förbundet också ett aktivt samarbete med Spelarföreningen, svenska fotbollsspelares intresseorganisation.

Läs mer: Kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva på sina löner

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.