Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen föreslår skatteavdrag för fackavgift

Den som är med i ett fackförbund ska betala lägre skatt. Det föreslår Unionen och Kommunal i en debattartikel i Aftonbladet i dag.
– Fackligt medlemskap är ett fundament i den svenska partsmodellen, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
David Österberg Publicerad
Hasse Holmberg / TT
Hasse Holmberg / TT

Fram till 2007 var det möjligt att göra skatteavdrag för en del av fackföreningsavgiften. Avdraget slopades av Alliansen som ett sätt att delfinansiera jobbskatteavdraget. Sedan dess har flera fackförbund krävt att avdraget återinförs och i dag skriver Unionen och Kommunal i en gemensam debattartikel att regeringen nu har ett perfekt läge att införa skattereduktionen.

– Regeringen har signalerat att det finns ekonomiskt utrymme för reformer och då tycker vi att det finns mycket som talar för att avdraget återinförs. Fackligt medlemskap är ett fundament i den svenska partsmodellen och för att så många som möjligt ska ha schyssta villkor på arbetsmarknaden, säger Martin Linder.

Avdraget handlar också om rättvisa, enligt Unionen och Kommunal. I dag kan arbetsgivare göra skatteavdrag för medlemskap i en arbetsgivarorganisation och då är det rimligt att även arbetstagare kan göra det, tycker förbunden.

Tappade Unionen medlemmar när avdraget slopades 2006?
– Det vet jag inte. Unionen har haft en väldigt god medlemsutveckling de senaste åren och avsikten med förslaget är inte att underlätta rekryteringen. Det handlar om att stärka den svenska partsmodellen och att återställa en obalans på arbetsmarknaden.

Fackförbunden har inte räknat på hur stort avdraget ska vara. Fram till 2007 var det 25 procent av avgiften och enligt Vänsterpartiet – som också anser att avdraget ska återinföras – skulle det kosta statskassan ungefär 2,5 miljarder kronor årligen.

Regeringen har hittills inte lagt något förslag om skattereduktion för fackavgifter. Förra året fick finansminister Magdalena Andersson (S) en skriftlig fråga från partikollegan Jamal El-Haj om hon avsåg att återinföra avdraget och svarade då att frågan är viktig men att regeringen för närvarande inte har något sådant förslag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.