Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Kattklipp minskar stress

Klåfingriga kollegor som har synpunkter på ditt jobb? Krävande chef? Krånglande dator? Eller blott det faktum att det är november? Ta en titt – och lyssna – på kattklippet ovan och känn hur stressen rinner av dig och du får ny energi.
Johanna Rovira Publicerad 20 november 2019, kl 14:14

Att klappa en katt gör att oxytocin frigörs och puls, blodtryck och kortisolhalter i kroppen sjunker. Man mår bättre helt enkelt. Men i brist på riktiga kontorskatter kan det hjälpa att titta på kattklipp om du kört fast med dina arbetsuppgifter, enligt forskare vid Indiana University i Bloomington, USA (som av en händelse har ett kattdjur på sin logga). Att titta på filmklipp av bedårande katter gör oss nämligen såväl lugnare som gladare och piggare, visar flera studier.

Katterna behöver inte ens göra något roligt för att hjälpa oss i jobbet, det räcker med att de bara ligger där och är. För något år sedan sände arbetsmiljöorganisationen Prevent, som samägs av LO, PTK och Svenskt Näringsliv, en livesändning dygnet runt på en kattmamma med ungar i syfte att få anställda att ta en paus och komma ner i varv.

Katterna i Prevents sändning hette Polly, Wilma och Alva. Det absolut vanligaste kattnamnen i Sverige är dock Sigge och Maja enligt tidningen MåBra. Katten i klippet ovan heter Nymeria.

Blir du inte tillräckligt lugn och harmonisk av att titta på Nymeria finns det otaliga andra filmklipp av katter som bara är – Catfulness, en variant på mindfullness. Företaget Arken Zoo har också hakat på kattfilmstrenden och kallar sin digitala avslappningsövning som kan hjälpa stressade och uppjagade anställda att komma ner i varv för Kattfulness.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]