
900 000 personer på svenska arbetsmarknaden vaknar åtminstone några gånger i månaden med en otäck klump i magen inför tanken på att gå till jobbet. Utöver dessa har en fjärdedel av alla anställda jobbångest åtminstone någon gång om året visar Jobbhälsobarometerns delrapport som Sveriges företagshälsor står bakom. Bara 54 procent svarar att de inte någon gång under året känt psykiskt obehag inför att gå till jobbet.
Svaren visar också att de som känt psykiskt obehag av att gå till jobbet även varit frånvarande i mycket högre utsträckning – det är till exempel åtta gånger vanligare att de som upplevt jobbångest också är långtidssjukskrivna.
Jobbångesten återfinns i betydligt större utsträckning hos anställda som inte har makt att påverka varken arbetsuppgifternas utformning eller arbetsmiljöbrister. Dessa personer trivs inte lika bra med sina kollegor och balansen mellan arbete och fritid funkar sämre. De som känt psykiskt obehag inför att gå till jobbet är inte heller villiga att rekommendera andra att söka jobb hos arbetsgivaren.
Oavsett om de har ångest eller inte är 55 procent av anställda i åldern 40-55 år inne på att byta jobb. Det visar Folkuniversitetets undersökning som publiceras nästa vecka och som också avslöjar att en tredjedel av alla tillfrågade i åldersspannet dessutom går i tankar på att byta yrke. De vet bara inte till vad.
Bara var tionde 40-plussare söker aktivt andra jobb och orsaken till att resten inte gör slag i saken är framför allt att de inte vet vad de vill jobba med. Men tio procent uppger att de inte har tid att söka andra jobb och nästan lika många säger att de saknar kompetens. För 14 procent är förklaringen att de inte hittar jobb att söka och 13 procent ser en alltför stor risk i att byta.