Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Stark kampvilja på Klarna

En kraftig majoritet på Klarna är villiga att gå i strejk på tisdag, enligt Unionen. Sedan strejkvarslet kom har medlemsansökningarna till förbundet duggat tätt.
Johanna Rovira Publicerad
Klarnas kontor på Sveavägen.
Viljan att strejka är stor på klarna, enligt Unionen. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Redan i maj ringde Unionen samtliga medlemmar på Klarna för att ta pulsen på deras inställning till kollektivavtal. Nu i oktober återupprepades proceduren för att undersöka viljan att gå i strejk.

 Vi har varit exceptionellt noggranna på Klarna och det finns en massiv majoritet för kollektivavtal och en kraftig majoritet för att gå ut i strejk, säger Björn Larm, gruppledare och samordnare för Unionens mobilisering på Klarna.

Han gissar att 10-25 procent av de anställda är emot strejken, men att många kommer att ändra sig när det verkligen gäller.

 Strejkviljan är svår att sätta fingret på, för ingen vill ju egentligen strejka. Däremot är medlemmarna beredda att gå i strejk om de måste.

Nya medlemmar ansluter varje dag

En synbar mätare på strejkviljan är dock att förbundet fått ett hundratal nya medlemmar på Klarna den senaste månaden. Bara sedan i söndags har det kommit in 40 nya medlemsansökningar.

Björn Larm
Björn Larm

 Jag tvivlar på att man går med i ett fackförbund som varslat för strejk, om man är emot strejken, säger Björn Larm.

Solidariteten och viljan att gå i strejk för att få kollektivavtal är generellt högre hos de anställda som kommer från andra länder, menar Björn Larm.

 Jag är imponerad av kampviljan hos denna utsatta grupp. Om man är här på arbetstillstånd och förlorar jobbet kan det få stora konsekvenser.

Vad förväntas av de strejkande på Klarna?

 Man förväntas vara aktiv och delta i möten, som sannolikt blir digitala. Vi har många medlemmar och det är få ingångar, så man kanske inte behöver gå strejkvakt, men man måste vara beredd att ställa upp om det behövs.

Hur går det till att vara strejkvakt när jobbet kan utföras på distans?

 På sätt och vis blir det lättare att se om någon bryter mot strejken, eftersom man alltid lämnar digitala spår. Vi känner oss trygga i att vi kan hantera det och det kommer att bli konsekvenser om man bryter mot strejken, säger Björn Larm.

Kollega har återigen sökt Klarna, som tackar nej till intervju.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Systembolaget-klubben: ”Vi skulle kunna utplåna mertid”

Deltidsanställda på Systembolaget har svårt att leva på sin lön. Därför kräver nu facken rätt heltid.
– Vår uppfattning är att det är Svensk handel - och inte vår ledning - som bromsar, säger klubbordförande Robert Adrell.
Ola Rennstam Publicerad 4 juni 2025, kl 10:17
Ingen strejk på Systembolaget. På bilden en kund framför en hylla med vitvinsflaskor.
Unionenklubben på Systembolaget är uppskattar att knäckfrågan om den oplanerade mertiden för medlemmarna har blivit högaktuell i avtalsrörelsen till följd av fackens strejkvarsel. Martina Holmberg/TT.

Strejken på Systembolaget närmar sig. Den 10 juni kommer anställda på huvudkontoret och lagerdepåer att lägga ned sitt arbete. Att Unionen, och en rad andra fack, valt att varsla om strejk handlar i huvudsak om butikspersonalens deltidsarbete. Medlemmarnas deltidskontrakt gör att många har svårt att leva på sin lön. 
 

Viktigaste frågan under mina 35 år

Robert Adrell, ordförande Systembolagets Unionenklubb, tycker att förbundet driver rätt frågor och då särskilt fokuset på att få bukt med den oplanerade mertiden.

Foto: Systembolaget

- Jag har jobbat på Systembolaget i 35  år och att höja kontrakten har varit vår viktigaste fråga hela tiden. Vi är glada att det här kommer upp till ytan och uppskattar att Unionens centrala ombudsman har satt sig in i våra frågor.

Unionenklubben och Systembolagets ledning har samsyn kring många av frågorna om deltidskontrakten. De senaste åren har ett partgemensamt arbete pågått som lett till att andelen heltidare i företaget har gått från 13 procent 2022 till 32 procent idag. Motståndet mot mertidsersättningen finns på annat håll, enligt Robert Adrell.

- Vår uppfattning är att det är Svensk handel och inte vår ledning som bromsar här. Vi skulle kunna utplåna stor del av mertiden om vi ville, säger han.

Stor solidaritet med varandra

Att det är personal på huvudkontoret och depåerna omfattas av strejkvarslet trots att det är personalen i butikerna som har deltidskontrakt är inget konstigt enligt klubbordföranden.

- Det är effekten av varslet som är det viktiga. Vi har glädjen att vara i samma riksklubb allihop, vilket innebär att vi har en väldig solidaritet med varandra. Dessutom har mer än hälften av personalen på huvudkontoret jobbat i butik så de vet hur vi har det, säger Robert Adrell.