Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Pilotstrejk ger markpersonal mer att göra

Runt 1 500 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark strejkar nu för högre lön och bättre arbetsvillkor men det sättet stor press på markpersonalen.
Sofia Broomé Publicerad
Sören Andersson/TT
Sist SAS piloter strejkade var i juni 2016. Sören Andersson/TT

Strejken berör nästan samtliga SAS-piloter och kommer att påverka cirka 70 procent av SAS flygningar. 30 procent av flygningarna kommer att göras av bolagets samarbetspartners. SAS erbjuder resenärer med flyg bokade på fredag, lördag, söndag och måndag att boka om sina flygbiljetter, skriver TT. 

Unionen har medlemmar bland både kabinanställda och markpersonalen på SAS. Enligt Martin Johansson som är ordförande för SAS tjänstemannaförening, alltså markpersonalen, kommer strejken att innebära stora påfrestningar för markpersonalen, men han vill inte kommentera pilotstrejken:

– Det blir upp till piloterna och SAS att uttala sig om detta, säger han. 

Högre löner och bättre arbetsvillkor är huvudorsakerna till konflikten. SAS Pilot Group, SPG, la ett strejkvarsel den 2:a april. SPG samlar 95 procent av SAS piloter. Medlare har satts in i konflikten, något som båda parter välkomnat.

Enligt Svenskt Näringsliv är piloternas löner är höga men inte i nivå med andra europeiska piloters. Medellönen för svenska SAS-piloter är 93 000 kronor i månaden inklusive tillägg och traktamenten. SAS-piloterna menar dock att de har halkat efter lönemässigt, skriver TT.

– Vi kan bevisa att vi har halkat efter både på tjänstgörings- och på lönebiten. Vi har ställt upp och hjälpt företaget och nu när det går det bra för SAS önskar vi få prata om de skillnader som gjort att vi halkat efter säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening till TT.

Kollega har sökt representanter för kabinklubben på SAS för en kommentar men klubben har avböjt att kommentera. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.