Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Pilotstrejk ger markpersonal mer att göra

Runt 1 500 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark strejkar nu för högre lön och bättre arbetsvillkor men det sättet stor press på markpersonalen.
Sofia Broomé Publicerad 25 april 2019, kl 11:01
Sören Andersson/TT
Sist SAS piloter strejkade var i juni 2016. Sören Andersson/TT

Strejken berör nästan samtliga SAS-piloter och kommer att påverka cirka 70 procent av SAS flygningar. 30 procent av flygningarna kommer att göras av bolagets samarbetspartners. SAS erbjuder resenärer med flyg bokade på fredag, lördag, söndag och måndag att boka om sina flygbiljetter, skriver TT. 

Unionen har medlemmar bland både kabinanställda och markpersonalen på SAS. Enligt Martin Johansson som är ordförande för SAS tjänstemannaförening, alltså markpersonalen, kommer strejken att innebära stora påfrestningar för markpersonalen, men han vill inte kommentera pilotstrejken:

– Det blir upp till piloterna och SAS att uttala sig om detta, säger han. 

Högre löner och bättre arbetsvillkor är huvudorsakerna till konflikten. SAS Pilot Group, SPG, la ett strejkvarsel den 2:a april. SPG samlar 95 procent av SAS piloter. Medlare har satts in i konflikten, något som båda parter välkomnat.

Enligt Svenskt Näringsliv är piloternas löner är höga men inte i nivå med andra europeiska piloters. Medellönen för svenska SAS-piloter är 93 000 kronor i månaden inklusive tillägg och traktamenten. SAS-piloterna menar dock att de har halkat efter lönemässigt, skriver TT.

– Vi kan bevisa att vi har halkat efter både på tjänstgörings- och på lönebiten. Vi har ställt upp och hjälpt företaget och nu när det går det bra för SAS önskar vi få prata om de skillnader som gjort att vi halkat efter säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening till TT.

Kollega har sökt representanter för kabinklubben på SAS för en kommentar men klubben har avböjt att kommentera. 

Sofia Broomé