Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Ersättning efter strejk – fråga för EU

Omkring 370 000 resenärer drabbades av inställda flygningar under förra årets pilotstrejk mot SAS. Nu vill Attunda tingsrätt att EU-domstolen ska avgöra om strejk är en extraordinär händelse och om resenärerna har rätt till kompensation.
David Österberg Publicerad 21 januari 2020, kl 15:54
Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / TT
Enligt SAS är det bekymmersamt att domstolar i olika EU-länder gör olika tolkningar av om strejk är en extraordinär händelse. Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / TT

I slutet av april förra året inleddes den sju dagar långa pilotstrejken på SAS. Strejken lamslog SAS flygtrafik och 370 000 resenärer drabbades av inställda flygningar. Flygbolaget erbjöd resenärerna fria ombokningar, avbokningar och i vissa fall biljetter med andra flygbolag.

Däremot ville SAS inte betala någon kompensation eftersom strejken, enligt bolagets mening, var en ”extraordinär händelse”. Enligt EU-regler behöver ett flygbolag inte kompensera resenärer om orsaken till en inställd flygning är en extraordinär händelse.

I början av hösten ansåg även Allmänna reklamationsnämnden, ARN, att SAS inte behövde betala någon ersättning.

Läs mer: Drabbade resenärer förlorade mot SAS

En passagerare drev frågan vidare till Attunda tingsrätt. Tingsrätten har nu begärt ett förhandsavgörande av EU-domstolen om hur ”extraordinära omständigheter” ska tolkas. Enligt ett pressmeddelande från tingsrätten kommer utgången i målet att få prejudicerande betydelse för ett stort antal andra passagerare som begärt ersättning från SAS.

Attunda tingsrätt vill också veta om det spelar någon roll vilken inställning arbetsgivare och fack har haft till förlikningsförslag från medlare. I väntan på beslut från EU-domstolen är målet vilande.

Även företaget Airhelp, som hjälper flygresenärer att kräva ersättning från flygbolag, har meddelat att de ska driva ärendet i EU-domstolen.

I ett mejl till Kollega skriver Freja Annamatz, SAS presschef i Sverige, att de välkomnar en prövning i EU-domstolen och att frågan har stor principiell betydelse för flygbolag och konsumenter i hela EU. 

SAS anser också att det är bekymmersamt att domstolar i olika medlemsstater gör olika tolkningar av om en strejk är en extraordinär händelse. Om EU-domstolen kommer fram till att strejken inte var extraordinär kommer de passagerare som har rätt till det få kompensation.

Strejk

Julkalender Lucka 1: Strejk

Konflikter råder, tyst det är i husen, tyst i husen
Alla strejkar, släckta äro ljusen, äro ljusen.
Tipp tapp, tipp tapp, tippetippetipptapp. Tipp, tipp tapp.

Nissar strejkar, striden är segsliten, är segsliten
Avtal, fredsplikt passar Nisse liten, Nisse liten
Tipp tapp, tipp tapp, tippetippetipptapp. Tipp, tipp tapp.

Se då kommer medlartomtar snälla, tomtar snälla,
Räddar julen, allt i ordning ställa, ordning ställa.
Tipp tapp, tippetippetipptapp.Tipp, tipp tapp.
Johanna Rovira Publicerad 1 december 2019, kl 16:40

Om arbetsgivare och fackförbund inte blir överens till exempel om ett nytt kollektivavtal, kan facket utlysa strejk, vilket innebär att medlemmarna upphör jobba (men får motsvarande lön från fackets strejkkassa). Arbetar man ändå kan man uteslutas ur förbundet. Så länge kollektivavtal gäller råder fredsplikt, strejkförbud alltså.

Läs mer:

Begränsad strejkrätt från och med augusti

3 frågor och svar om strejk

Därför strejkar vi så lite

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp på Kollega.se