Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Därför strejkar vi så lite

Svenskar strejkar väldigt lite. Förra året bröt en enda strejk ut – och ingenting tyder på någon stor ökning de närmaste åren. Men det beror inte på att vi är mesiga.
David Österberg Publicerad
Claude Paris/AP Photo/TT
Franska stålarbetare under en strejkprotest mot höjd pensionsålder, sommaren 2010. Claude Paris/AP Photo/TT

Det spelar ingen roll åt vilket håll man vänder blicken: i nästan alla länder strejkar man mer än i Sverige. Danmark hade till exempel i snitt 54 förlorade arbetsdagar per tusen arbetstagare och år under åren 2010-2017. Sverige hade tre.

Under samma period försvann 316 dagar på Cypern och Frankrike gick miste om 125 dagar per tusen arbetstagare och år.

Just fransmän får ibland stå som symbol för ett folk som genom strejker står upp mot orättvisor och inte knyter näven i fickan. Men anledningen till att det strejkas olika mycket i olika länder är inte främst kulturell, enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

– Man ska akta sig för att ge kulturella förklaringar. Den främsta anledningen till att det är få strejker i Sverige är vårt centraliserade avtals- och förhandlingssystem. Ju mer decentraliserad en förhandling är, desto större är riskerna för konflikter kring lokala frågor. Det är förklaringen till att exempelvis Danmark har fler konflikter än Sverige, trots att länderna är ganska lika på andra sätt, säger han.

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, håller med. Han pekar på bland annat Industriavtalet och Sveriges höga fackliga organisationsgrad som två orsaker till att arbetsmarknaden är fredlig.

– I Frankrike vet arbetsgivarna att facken, tvärtemot vad man kan tro, är svaga och att strejkerna ofta blir korta. Där finns inga stora konfliktfonder och ett strejkvarsel får ingen större effekt. Strejkerna riktar sig också ofta mot staten i politiska strejker. Det kan handla om minimilöner eller höjd pensionsålder till exempel.

Starka fackförbund med många medlemmar kan med andra ord leda till att strejkerna blir få. Men det betyder inte att strejkvapnet har spelat ut sin betydelse. För trots att det sällan används är det helt avgörande att ha något att hota med, enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

– Det finns inget självändamål i att ha många konflikter. Men strejkvapnet måste finnas i ett förhandlingssystem. Hade vi inte det hade förhandlingarna inte fungerat. Vi måste kunna sätta kraft bakom våra krav, för att uppnå resultat. Och arbetsgivarna har ju också ett konfliktvapen i form av lockouter, säger han.

Läs också: Om Unionen strejkar stannar Sverige

Frågan är då om det är bra att det strejkas så lite i Sverige? Jo, det är nog det, enligt de experter vi pratat med. De uteblivna strejkerna är ett tecken på att förhandlingsmodellen fungerar och en fredlig arbetsmarknad sparar pengar åt företagen och samhället.

Men kanske strejkar vi ändå lite för lite, enligt Christer Thörnqvist. För precis som i andra relationer kan det vara bra att rensa luften ordentligt ibland.

– Risken är att människor knyter näven i fickan. Man kan se att många konfliktområden återkommer gång på gång. En anledning kan vara att medlarna hittat en kompromiss som inte löser själva grundfrågan. I sådana lägen skulle det kanske vara bättre med en strejk och en ordentlig lösning på konflikten. Latent missnöje är inte bra för arbetsmoral och produktivitet, säger han.

Om en strejk lyckas eller inte har flera förklaringar. Inom privat sektor svider en strejk i arbetsgivarnas plånböcker och en strejk kan snabbt få stora konsekvenser. Det innebär att arbetsgivarna helst undviker dem.

Det visade sig senast vid hamnkonflikten där Hamnarbetarförbundet fick sitt kollektivavtal först när de hotade med att ta ut samtliga medlemmar i strejk.

Läs mer: "Strejkerna ökade trycket"

Läs mer: Begränsad strejkrätt från och med augusti

– Företagen är känsligare för strejk i dag eftersom de i princip bara tillverkar på beställning och inte har några stora lager. En strejk får snabbt effekt, säger Anders Kjellberg.

Å andra sidan kan strejkviljan hos arbetstagare bli lägre om det finns en rädsla att konflikten leder till förlorade jobb.

– Globaliseringen håller tillbaka strejkviljan. Det kan finnas en rädsla att en strejk gör att företaget förlorar marknadsandelar eller att produktion flyttar utomlands.    

Vid strejker inom offentlig sektor blir läget ett annat: när arbetstagarna strejkar sparar arbetsgivarna, åtminstone på kort sikt, pengar. Någon risk för att verksamheten skulle gå i konkurs eller flytta utomlands finns däremot inte. I stället blir allmänhetens stöd avgörande, enligt forskarna.

– Det är väldigt viktigt att få allmänhetens sympati om man ska lyckas med en strejk. Det kunde vi se under busstrejken, där chaufförerna strejkade för att de inte hann med att gå på toaletten. Det är väldigt viktigt att få allmänheten med sig, särskilt om allmänheten drabbas. Vid en strejk inom exempelvis pappersindustrin spelar det ingen roll eftersom allmänheten inte märker av strejken. Då blir andra, ekonomiska faktorer viktiga, säger Anders Kjellberg.

Läs också: 3 frågor och svar om strejk

Men även inom privat sektor kan det vara viktigt att väcka sympati hos allmänheten. Och den hänger ofta samman med vad man strejkar för.

– Generellt kan man säga att allmänheten är mer positivt inställd till strejker som rör arbetsmiljö än strejker som rör löner. Det har vi bland annat kunnat se under pilotstrejker, där redan välbetalda personer strejkar för att få ännu högre löner. Då jämför folk med sina egna löner och frågar sig varför de ska ha så mycket mer, säger Christer Thörnqvist.

Finns det yrkesgrupper som inte tjänar på att strejka?
– Det gör det ju. Min egen yrkesgrupp kan till exempel strejka hur mycket vi vill utan att någon bryr sig. Det enda som skulle hända är att våra forskningsmedel skulle ta slut snabbare. Inte heller egenföretagare tjänar på att strejka.

Den som strejkar får ingen lön. Inkomstbortfallet täcks då av fackförbundets strejkkassa. Unionens strejkkassa är, i likhet med dem hos andra svenska fackförbund, välfylld. Enligt senaste årsrapporten fanns nio miljarder kronor i kassan, vilket skulle räcka till att ta ut samtliga 650 000 medlemmar i strejk i två veckor. Att det skulle hända är högst osannolikt. Ändå tycker Niklas Hjert att det är bra att ha mycket pengar.

– Vi måste planera även för det osannolika. Dessutom har vi branscher med väldigt många medlemmar. Det måste finnas tillräckligt med pengar för att kunna hantera både små och stora konflikter. De ska kunna användas både för att få till ett kollektivavtal på en arbetsplats där det inte finns och till att hantera stora konflikter som omfattar alla medlemmar, exempelvis vid förhandlingar om pensions- eller omställningsavtal, säger han.

Nästa år är det avtalsrörelse igen. Det innebär att risken – eller kanske möjligheten – för konflikter ökar. Men särskilt många strejker lär det inte bli, enligt experterna.

– Det finns ingenting som tyder på det. Men det finns ett missnöje med lönerna bland exempelvis lärare, sjuksköterskor och andra kvinnodominerade yrken. Även inom handeln. Inom de sektorerna finns ingen risk att produktionen flyttar utomlands och då ökar konfliktbenägenheten. Det är nog ingen tillfällighet att de största strejkerna sedan Industriavtalet skett på områden där verksamheten inte kan flytta utomlands. För de tre största svarade Kommunal 2003, Vårdförbundet 2008 och Byggnads 2012. Om missnöjet underifrån blir för stort måste fackförbunden agera, säger Anders Kjellberg och får medhåll av Christer Thörnqvist.

– Strejker brukar gå i cykler, men det finns inget som tyder på att de skulle bli vanligare inom den närmaste framtiden. Men om privat sektor drar ifrån i förhållande till offentlig sektor – lönepåslag i procent gynnar ju dem med högre lön – finns nog en risk att fler börjar ifrågasätta Industriavtalet.

Och kanske borde även fackförbunden inom privat sektor vara tuffare.

– Lönerna har minskat i förhållande till vinstutdelningarna. På det viset kan man säga att fackförbunden borde ha fått ut lite mer. Det finns nog utrymme att vara lite tuffare, säger Christer Thörnqvist.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen trappar upp Teslastriden

Trycket ökar i Teslakonflikten. Idag varslar Unionen om blockad mot J&B Maskinteknik AB, som utför service på Teslas verkstäder.
– Syftet är att försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2024, kl 15:32
Unionen trappar upp Teslastriden. Till vänster en bilverkstad, till höger en Tesla-bil.
Unionen lägger nya sympatiåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Åtgärderna innebär att J&B Maskinteknik inte får lov att laga viktig utrustning på Teslas verkstäder runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/David Zalubowski/AP.

Teslastrejken har pågått i drygt ett år. Hittills har fackförbundet IF Metalls försök att få till kollektivavtal på Elon Musks bilföretag varit fruktlösa. Teslas svenska dotterbolag har ständigt hittat nya sätt att runda fackens olika blockader och tycks inte ha några planer på att vika sig.

Unionen gav sig in i konflikten i början av maj. Då varslade förbundet om blockad mot Dekra Industrial AB, som bland annat utför besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder. Därefter har Unionen varslat om sympatiåtgärder mot två andra företag i samma bransch i syfte att öka trycket i frågan.

Konflikten mot Tesla utökas

I måndags eskalerade konflikten ytterligare när Unionen varslade om blockad mot Tekniska Verken. Dessa sympatiåtgärder gäller arbete vid Teslas laddstationer i Linköping och Katrineholm. Och nu är det dags igen. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad vid J&B Maskinteknik AB. Företaget utför regelbundet service och lagning av viktig utrustning vid Teslas verkstäder. Sympatiåtgärden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa uppgifter framöver. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tror att åtgärderna kommer bli kännbara för Tesla.

– Vår bedömning är att det kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, det här är lite bredare än tidigare varsel. Syftet är att understödja IF Metall och hjälpa dem att öka trycket på Tesla så att de tecknar kollektivavtal, säger han.

Kan Tesla inte bara anlita en annat företag som lagar deras utrustning? 
Absolut, självklart är det en fråga som vi följer. Men vi bedömer att det finns ett kunnande hos våra medlemmar på J&B som inte är helt enkelt att ersätta.

Vilken effekt har Unionens tidigare sympatiåtgärder haft?
If Metall uppger att våra åtgärder har gjort det besvärligt och kostsamt för Tesla att bedriva sin verksamhet, men uppenbarligen inte tillräckligt besvärligt så att de valt att teckna avtal. 

Unionen har en hel del medlemmar på Tesla, vad säger de om era konfliktåtgärder och vill de ha kollektivavtal?
– Det finns en pågående dialog. Som alltid i medlemsgrupper finns det olika uppfattningar men jag bedömer att det finns en acceptans hos våra medlemmar på Tesla kring sättet vi i Unionen gör det här på.

Unionens sympatiåtgärder mot Tesla

J & B Maskinteknik Aktiebolag
Unionen varslade den 7 november. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Konflikten bryter ut den 19 november - om Tesla inte tecknar kollektivavtal innan dess.

Tekniska Verken AB
Unionen varslade den 4 november.  Företaget installerar och underhåller Teslas laddstationer, blockaden syftar till att förhindra att el nyansluts till Teslas laddstolpar i Katrineholm och Linköping. Konflikten bryter ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), KIWA Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.