Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Spela dig till nytt jobb

Spela på din dator och avslöja vem du egentligen är. Nu ska ett rekryteringsföretag testa kandidaternas egenskaper med hjälp av ett dataspel.
David Österberg Publicerad 5 juni 2019, kl 12:28
Colourbox
Game over eller nytt jobb? Colourbox

Att använda personlighetstester vid rekryteringar är vanligt. Ofta handlar det om att man ska ta ställning till påståenden av typen ”Jag föredrar skriftlig kommunikation” eller ”Jag trivs bäst när jag arbetar i grupp”.

Läs också: Allt fler rekryterar med hjälp av tester

Men nu har rekryteringsföretaget Framtiden kommit på ett annat sätt att testa personliga egenskaper. Kandidaterna får spela ett spel på sin dator eller telefon. Den som spelar tar sig genom olika nivåer och samlar poäng och under tiden samlar programmet in uppgifter om personliga egenskaper och styrkor.

Spelet tar ungefär 40 minuter att ta sig igenom och efteråt analyseras resultatet av företagets rekryterare. Tanken med spelbaserad rekrytering är dels att förenkla processen, dels att göra jobbsökandet roligare.

– Eftersom det är såväl roligt som utmanande tänker du inte ens på att du håller på att söka ett jobb, säger Emil Jungker, vd på Framtiden, i ett pressmeddelande.

Spelet är utvecklat tillsammans med IT-företaget Evry. Där använder man redan spelbaserad rekrytering. Enligt HR-direktören Trond Vinje har det inneburit en mer fördomsfri rekryteringsprocess och en ökning av antalet kvinnliga kandidater och medarbetare.

– Vi har lätt för att rekrytera folk som är lika oss själva. Spelbaserad bedömning gör den subjektiva faktorn vid urvalet mindre. Snittet för antal kvinnor inom IT-branschen är 28 procent, men i den senaste rekryteringsprocessen anställdes 60 procent kvinnor tack vara gamification, säger han i pressmeddelandet.

Läs också: Gamification - fler leker på jobbet

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4