Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Ögonkontakt kan hjälpa dig att bygga en relation med personen som intervjuar dig. Särskilt viktigt är kontakten när du presenterar dig och tar i hand, samt när intervjuaren talar till dig eller ställer en fråga. Ögonkontakt visar att du är självsäker, att du lyssnar och är engagerad. Men se upp! Bokstavligt talat. Ta pauser. Stirrar du för länge kan du uppfattas som aggressiv eller obehaglig.
När du tar i hand lämnar du ditt första intryck, så hur du gör det sänder ett väldigt viktigt budskap. För att framstå som självsäker ska du se till att vara bestämd utan att vara dominant. Å andra sidan kan ett handslag likt en död fisk göra att intervjuaren uppfattar det som att du saknar självförtroende och intresse. Är du orolig över hur du tar i hand? Öva dig på din familj eller dina vänner.
Oavsett vad du säger kommer du inte få fram ditt budskap, om orden inte matchar ditt ansiktsuttryck. Se till exempel till att le när du vid första handslaget säger att det är ”trevligt att träffas”. Berättar du om det mest spännande projekt du varit inblandad i är det viktigt att engagemanget syns i ditt ansikte. Annars ger du dubbla budskap.
Hur du sitter kan inverka på hur andra läser av dig. Sitter du tillbakalutad och avslappnad kan jobbintervjuaren uppfatta dig som lat eller som att du inte tar mötet seriöst. Lutar du dig framåt så att du inkräktar på deras sfär, kan du i stället uppfattas som aggressiv. Det ultimata är en avslappnad ställning. Sitt rak i ryggen i stolen, men försiktigt framåtlutad för att visa att du är intresserad. Men du vill inte verka stel. För det första är det obekvämt och för det andra kan det vara svårt för andra att kommunicera med dig. En bra tips är att, till en viss grad, härma intervjuarens hållning.
Många säkerhetsvakter har armarna i kors över bröstet, vilket signalerar försvarsställning. Precis samma budskap sänder du ut till den som intervjuar dig om du sitter med armarna i kors. Du vill verka tillgänglig, så det bästa är att låta händerna vila längs sidorna när du står upp och i ditt knä när du sitter ned. Se till att du inte sparkar med benen eller flaxar med armarna (ofta ett tecken på nervositet) när du pratar. Håll fötterna på golvet och använd bara händerna när du ska göra en gest.
Ja, självklart vill du visa att du håller med och att du förstår, men om du nickar överdrivet mycket kan du verka alltför villig. En eller två nickar tillsammans med ett leende är allt du behöver.
Ett bra knep för att komma bättre förberedd till nästa jobbintervju är att filma dig själv under en låtsasintervju. Då upptäcker du vanor och kroppsspråk som du kan träna bort till den riktiga intervjun. Unionen erbjuder dessutom en webbaserad intervjuträningstjänst.
*Tipsen i listan är hämtade från den amerikanska jobbsajten Careerealism.com
Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör. Läs Kollegas AI-policy här.
Majoriteten av alla tillsatta tjänster handlar om så kallade dolda jobb. Det är tjänster som av en eller annan anledning aldrig utannonserats. Orsakerna kan vara flera, berättar Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på omställningsorganisationen TRR.
– Det kan handla om allt från internt tillsatta vakanser till att arbetsgivaren tycker att en rekryteringsprocess tar för lång tid och är för kostsam.
– Det kan också vara så att man är på väg att införa en ny roll på företaget men inte riktigt landat i hur tjänsten ska se ut, eller helt enkelt att en medarbetare sett ett behov och rekommenderat någon i sitt nätverk för arbetsgivaren.
Jonas Mauritzson berättar att omkring 60 procent av TRR:s arbetssökande hittar nya jobb via den dolda arbetsmarknaden. Han menar att statistiken talar sitt tydliga språk och betonar därför vikten av nätverkande då man är arbetssökande.
Att hålla sig framme och utveckla sitt kontaktnät är därför nyckeln till att finna de dolda jobben. Och det behöver inte nödvändigtvis vara en förstahandskontakt som leder en dit utan kan även vara en andra- eller tredjehandskontakt.
– Säg att du berättar för din granne att du letar efter ett nytt jobb, grannen i sin tur känner någon som arbetar exakt med det du vill göra. Hen sammankopplar er, vilket leder till ett möte och kanske även en anställning.
Andra exempel på hur man hittar dolda jobb kan vara att man besöker branschintressanta mässor och seminarier. Förutom att vidga sitt kontaktnät är det ett naturligt sätt att lära känna representanter från olika företag, och man får även tillfälle att ställa frågor, presentera sig själv och kanske även boka möten.
Jonas Mauritzson nämner också Linkedin som ett självklart forum att synas på när man är arbetssökande.
– Men var inte en passiv åskådare. Var aktiv. Ta kontakt med dem som jobbar där du skulle vilja jobba. Kommentera andras inlägg och lägg själv ut.
Sist men inte minst vill Jonas Mauritzson slå ett slag för det som han kallar en ”informationsintervju”.
– Det går ut på att du först via mejl kontaktar den arbetsplats du skulle vilja arbeta på och ber om några minuters telefonmöte. Tänkt på att kontakta en chef och inte HR-avdelningen eftersom de oftast fokuserar på andra slags frågor. Berätta att du är intresserad av företaget och skulle vilja lära dig lite mer om hur de arbetar.
Jonas Mauritzson betonar vikten av att vara påläst och väl förberedd med frågor.
– Tänk på att samtalets primära syfte är att få information som du senare kan ha nytta av när du söker jobb hos företaget, även om du såklart ska vara beredd att berätta att du söker jobb om frågan dyker upp.
Han inser att en del chefer inte kommer att ha tid att ta samtal eller träffas, men påpekar att det alltid är värt ett försök och att de flesta faktiskt blir smickrade av att få berätta om sitt arbete.
En som har lyckats att hitta jobb via den dolda arbetsmarknaden är Katja Nevalainen, 51. Hon arbetar i dag som cirkularitetsexpert och har stor erfarenhet av att söka dolda jobb.
– Första gången jag hörde talas om den dolda arbetsmarknaden var redan för över tio år sedan. Då pratades det om att upp mot 80 procent av alla lediga tjänster tillsattes via kontakter.
När hon själv blev arbetslös från ett bostadsutvecklingsföretag började hon söka på jobbannonser.
– Jag blev kallad till ett tjugotal intervjuer. Men föll alltid på målsnöret, antingen var jag för senior, hade för höga löneanspråk eller saknade någon specifik kompetens. Det är ju inte helt lätt i Sverige att hitta nytt jobb efter att man fyllt 50.
Katja Nevalainen började fundera över hur hon skulle hitta jobben som inte utannonseras.
– Inspirerad av en Linkedin-kontakt lade jag upp ett inlägg där jag berättade om min situation, vem jag var, vad jag kunde och vilka slags jobb jag var intresserad av. Då var jag ganska bred i mina önskemål.
Hon blev förvånad över vilken respons hon fick. Vissa Linkedin-kontakter vidarebefordrade jobbannonser de hade sett andra föreslog förutsättningslösa möten.
Ett av dessa möten handlade om ett företag som skulle införa en ny roll som de trodde skulle passa hennes kompetens. Intervjun gick bra och Katja Nevalainen började på bolaget. Men hon hann bara arbeta i sex månader innan hon blev uppsagd och arbetslös på nytt.
– Först tänkte jag, inte nu igen, men i slutändan var det bra det som skedde.
För med nya rollen kom många utmaningar.
– Rollen jag axlade visade sig vara väldigt otydlig. Jag tror inte de själva visste vad som skulle höra till mina arbetsuppgifter när de anställde mig.
Katja Nevalainen pekar på att just den utmaningen kan vara ganska karakteristisk när nya yrkesroller skapas på ett företag.
– Ibland är en ny roll inte specificerad. Den kan vara otydlig och uppfattas på ett sätt av den som fått rollen och på ett annat sätt av arbetsgivaren. Därför är det viktigt att få en ordentlig arbetsbeskrivning innan man tackar ja till en nyinstiftad roll.
Efter uppsägningen lade Katja Nevalainen ut ett nytt inlägg på Linkedin. Den här gången specificerade hon tydligare vilka typer av roller hon sökte. Det var en bra strategi.
Även denna gång var det många som hörde av sig med tips på jobb och förutsättningslösa möten. Ett av svaren fick hon från en branschkollega vars nuvarande arbetsplats pratade om att rekrytera för en ny roll.
– Skillnaden här var att arbetsgivaren tydligare visste vilka områden och arbetsuppgifter som skulle ingå i rollen, och rollen har formats lite allt eftersom. Det är här jag arbetar i dag och jag trivs väldigt bra.
Text: Katarina Markiewicz