Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Kolla upp din nya arbetsgivare

Sugen på att byta jobb? Om ditt nya arbete ska bli så bra som du tänkt dig, så tänk på att du kommer väl förberedd till anställningsintervjun och ställer de frågor som är viktiga för dig.
Anita Täpp Publicerad 3 februari 2014, kl 15:50

- Ju mer du vet om företaget desto bättre underlag har du också för att fatta beslut om du ska tacka ja till tjänsten, säger Caroline Wiklund, coach på Unionen.

Frågor som kan vara relevanta att ställa kan exempelvis handla om ansvarsområden, struktur och form för arbetet, hur återkoppling och rapportering ska ske, hur organisationen är uppbyggd och hur man arbetar med kompetensutveckling.

- Ställ också gärna frågor som handlar om vilka förväntningar arbetsgivaren har på dig. Kanske är det något som behöver klargöras innan ni kan komma överens om tjänsten, säger Caroline Wiklund.

Hon tipsar också om att den som vill veta mer om den organisation man söker jobb hos och behöver rådgivning kan kontakta Unionens rådgivning.

- Då kan du exempelvis ta reda på om det finns kollektivavtal, eller hängavtal, och vad som i så fall regleras i avtalet mer exakt. Liksom om det har förekommit tvister mellan de anställda och arbetsgivaren. Till Unionen Direkt kan man också vända sig för att få hjälp att granska sitt anställningsavtal så att det är tydligt vilka villkor som kommer att gälla framöver.

Om det finns en facklig företrädare på arbetsplatsen så tala gärna med den personen för att få en ännu bättre bild av företaget och tjänsten.

- Om du känner till företaget och tror på dess värderingar och affärsidé, om din blivande roll liksom ledningens förväntningar på dig är tydligt definierade så minskar risken för framtida missförstånd och oenigheter avsevärt, säger Caroline Wiklund.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4