Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Barn ökar risken för sjukskrivning – för kvinnor

Kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Allra störst risk att bli sjukskrivna har kvinnor med små barn. Det visar en ny studie från Afa Försäkring.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Med barn under 12 år stiger kvinnors sjukskrivningar mer än mäns, visar Afa Försäkrings rapport. Colourbox

Sjukskrivningsstatistiken skiljer sig en hel del mellan kvinnor och män. Kvinnor har i genomsnitt fler och längre sjukperioder än män. En ny rapport från Afa Försäkring om mönster i sjukskrivningstalen bekräftar den bilden. Att få barn ökar risken att bli sjukskriven mycket mer för kvinnor än för män, visar rapporten.

Privat- och kooperativt anställda arbetare som inte har barn under 12 år löper ungefär lika stor risk att bli sjuka. Men när de får barn ökar risken med 55 procent för kvinnorna jämfört med männen. För kvinnor med två barn, varav ett i åldern 2-6 år, är risken 2,47 gånger större än för män i samma situation.

Den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar är sjukdomar i muskler och skelett, som exempelvis värk och förslitningar. Ett tydligt mönster är, enligt studien, att de som har denna diagnos oftare blir sjuka igen. Den näst vanligaste diagnosen vid längre sjukskrivningar är psykisk ohälsa, som också är den diagnos som ökar snabbast.

Om studien

Afa Försäkringars studie omfattar drygt 513 000 försäkrade löntagare som haft minst en sjukperiod på 15 dagar eller mer under åren 2005 och 2012. Antalet sjukdagar är högst i Norrlandslänen. Allra flest sjukdagar per individ har invånarna i Jämtlands län. Minst antal sjukdagar har kvinnorna på Gotland.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan