Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Barn ökar risken för sjukskrivning – för kvinnor

Kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Allra störst risk att bli sjukskrivna har kvinnor med små barn. Det visar en ny studie från Afa Försäkring.
Ola Rennstam Publicerad 28 mars 2014, kl 10:43
Colourbox
Med barn under 12 år stiger kvinnors sjukskrivningar mer än mäns, visar Afa Försäkrings rapport. Colourbox

Sjukskrivningsstatistiken skiljer sig en hel del mellan kvinnor och män. Kvinnor har i genomsnitt fler och längre sjukperioder än män. En ny rapport från Afa Försäkring om mönster i sjukskrivningstalen bekräftar den bilden. Att få barn ökar risken att bli sjukskriven mycket mer för kvinnor än för män, visar rapporten.

Privat- och kooperativt anställda arbetare som inte har barn under 12 år löper ungefär lika stor risk att bli sjuka. Men när de får barn ökar risken med 55 procent för kvinnorna jämfört med männen. För kvinnor med två barn, varav ett i åldern 2-6 år, är risken 2,47 gånger större än för män i samma situation.

Den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar är sjukdomar i muskler och skelett, som exempelvis värk och förslitningar. Ett tydligt mönster är, enligt studien, att de som har denna diagnos oftare blir sjuka igen. Den näst vanligaste diagnosen vid längre sjukskrivningar är psykisk ohälsa, som också är den diagnos som ökar snabbast.

Om studien

Afa Försäkringars studie omfattar drygt 513 000 försäkrade löntagare som haft minst en sjukperiod på 15 dagar eller mer under åren 2005 och 2012. Antalet sjukdagar är högst i Norrlandslänen. Allra flest sjukdagar per individ har invånarna i Jämtlands län. Minst antal sjukdagar har kvinnorna på Gotland.

Socialförsäkring

Vabruari är en myt - nu härjar smittorna i mars

Glöm vabruari – nu är mars den månad när flest är hemma med sjuka barn. Ända sedan pandemin har uttaget av vab-dagar varit lägre i februari än i mars. Anledningen är oklar.
David Österberg Publicerad 11 mars 2024, kl 06:00
Till vänster en flicka med termometer i munnen, till höger en snorig pojke som vårdas av sin pappa.
Vabruari är en myt. Nu är det mars som är den värsta månaden för smittor och VAB, enligt Bliwa. Foto: Colourbox/Christine Olsson/TT.

Februari brukar kallas vabruari. Anledningen är att det är den månad då uttaget av antalet vab-dagar traditionellt varit som störst. Men de senaste fyra åren har vabruari inte levt upp till sitt namn. År 2020, 2021 och 2023 var uttaget störst i mars. År 2022 var januari den värsta vab-månaden, med mars på en andraplats. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Bliwa gjort.

Hur det blir i år återstår att se. Februari har i alla fall varit ovanligt lugn, enligt företagshälsan Falck som för statistik över 151 000 anställda på 440 företag. 

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska vabruari. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och vab härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Falcks sjukanmälanstjänst, i ett pressmeddelande.

Handtvätt bra mot vinterkräksjuka

Vad förskjutningen av vabbandet beror på är oklart, men kan hänga ihop med andra beteendemönster efter pandemin. Vanligtvis brukar exempelvis vinterkräksjukan vara som värst i februari. Men i år har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år, även om ett par av pandemiåren var ännu lugnare.

– Att vi ligger fortsatt lägre än år innan covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.

8 miljoner vab-dagar per år

  • Förra året betalade Försäkringskassan ut åtta miljoner vab-dagar. Det är 600 000 dagar färre än året innan.
  • Kvinnor vabbar mer än män. År 2023 tog män ut 38,6 procent av alla utbetalade vab-dagar.
  • Det vabbas mest med tvååringar. I snitt togs det ut 10 dagar med vab per tvååring förra året. Antalet vab-dagar minskar med barnets ökande ålder.