Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Stressad på jobbet ger ingen ersättning

Färre personer får ersättning på grund av en psykisk diagnos i dag jämfört med 2007. Undantaget är de unga, visar en ny undersökning.
Lina Björk Publicerad
Leif Jansson/TT
Leif Jansson/TT

Det är Inspektionen för socialförsäkringen som tittat närmare på hur sjukförsäkringens regelverk har påverkat utvecklingen av sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser och i vilken uträckning dagens system är anpassat efter dessa personer.  

- Resultatet visar att antalet personer som är frånvarande från jobbet på grund av en psykisk diagnos har minskat med 16 procent sedan 2007, säger Jenny Lindblad, som är projektledare för rapporten.

Att det är färre personer som får ersättning betyder dock inte att antalet personer som mår dåligt på jobbet har minskat. Snarare tvärtom, de bedöms bara inte ha rätt till ersättning. Regelverket har genomgått stora förändringar genom åren. Man har infört en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, ändrat prövningen för ersättning, lagt till krav på tidigare utredningar och rehabilitering och tar numera endast hänsyn till medicinsk fakta istället för att väga in sociala eller arbetsmarknadsrelaterade faktorer.

- Därtill är det ofta svårare att fastställa arbetsförmåga för personer med en psykisk diagnos än för personer med fysiska åkommor. Vad är sjukdom och vad är livsproblem? säger Jenny Lindblad.

De flesta som diagnostiseras med en psykisk sjukdom har ångest- och stressrelaterade symptom. Allra vanligast är depression. Bland personer mellan 30 och 49 år, har diagnoserna minskat mest. Undantaget är personer som är yngre än 30 år. Där är trenden den motsatta.

Rapporten visar också att sjukskrivna med en psykisk åkomma med största sannolikhet blir föremål för alla typer av utredningar hos Försäkringskassan. Både avstämningsmöten och så kallade Sassam-kartläggningar, där en läkare eller arbetsgivare är med och bedömer arbetsförmågan, har en negativ inverkan att återgå i arbete. Istället för att underlätta övergången från sjukskrivning till jobb, så blir de sjukskrivna kvar i utredningar och rehabilitering som förlänger sjukfrånvaron.

Sjukförsäkringssystemet har en rad utvecklingsområden slår ISF fast. Några möjliga åtgärder pekas också ut. Det behövs mer kunskap om hur arbetsförmågan påverkas av psykiska diagnoser, så att handläggare på ett bättre sätt kan avgöra om personer är i behov av hjälp. Forskning visar också att rehabilitering för personer med psykiska åkommor helst ska sättas in före en sjukskrivning, på arbetsplatsen, för att nå bästa effekt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.