Mönstret upprepar sig varje år. I början av januari ökar antalet godkända sjukfall på grund av psykiska diagnoser med 56 procent. Samma sak i augusti efter semestern, sjukskrivningarna blir betydligt fler, om än inte lika många som efter jul. Under våren och försommaren minskar däremot sjukfallen, enligt den sammanställning som AFA Försäkring har gjort.
– Varför sjukfallen toppar efter semestrarna kan vi bara spekulera i och det vill jag helst inte göra. Det kan finnas många anledningar. Men tydligast är det hos lärarna som står för 20 procent av alla sjukfall efter jul och sommar, säger Thomas Åkerström, analytiker på AFA.
Motsvarande statistik för hur det står till hos privata tjänstemän är svårare att hitta. Alecta, som betalar ut ersättning vid längre sjukskrivning till Unionens medlemmar, har inga siffror som visar på toppar efter just semestrar. Däremot kan de se en säsongsmässig nedgång av långa sjukskrivningar under sommaren.
– Men vi har inte tittat på vilka diagnoser det handlar om eller orsaken till nedgången, säger Johan Andersson, presschef på Alecta.
Inte heller Unionen har statistik över hur sjukfallen är fördelade över året, men sjukskrivningar har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarkanden. Det visar Unionens rapport ”Hur sjuka är tjänstemännen?” från i höstas.
Läs mer: Unionen oroas av höga sjuktal
– Det är alarmerande nog att sjukskrivningarna ökar, när på året sjukfallen inträffar tycker jag är mindre intressant, säger Stina Jakobsson, utredare på Unionen.
Om det är så att de längre sjukfallen ökar efter jul och sommar så tror Stina Jakobsson inte att det behöver bero på just ledigheten.
– Eftersom det rör sig om sjukskrivningar som är längre än 90 dagar så är det osannolikhet att det är julen som är den utlösande faktorn. Jag tänker att man helt enkelt tar itu med att ansöka om ersättning först när semestern är slut.