Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjukskriven fick inte spela i band för Försäkringskassan

Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.
Lina Björk Publicerad
Försäkringskassans skylt till vänster, person som slår på strängarna på ett instrument till höger.
Mannen var sjukskriven och spelade bas i ett band på fritiden. Foto: Christine Olsson / TT, Shutterstock

Om du är sjukskriven kan du få rehabiliteringsersättning om du till exempel arbetstränar under en period eller deltar i ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsprogram. Den som tappat inkomst på grund av sjukdom kan dessutom ansöka om sjukpenning. Arbetsförmåga bedöms då lite olika beroende på hur länge du varit sjuk. Under de första tre månaderna bedöms du exempelvis mot ditt ordinarie arbete, efter det undersöks om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare för att sedan bedömas mot hela arbetsmarknaden.

Men hur mycket får man orka med på sin fritid? Att spela musik i ett band och samtidigt få ersättning är inte okej enligt Försäkringskassan som skickade ett återkrav för en period på två år och åtta månader till en person som tränat ett fåtal gånger med sitt band. Myndigheten menar att personen har uppvisat en arbetsförmåga på heltid då han kunnat spela musik under perioden tvisten gällde.

– Värt att notera är att handlingar som legat till grund för ersättningen har tydliga uppgifter om att hen bör musicera som ett led i rehabilitering. Det vill säga, samma uppgifter som slutligen ligger medlemmen till last, säger Gustav Sjöberg, förbundsjurist på fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd och företräder personen i ärendet.

Mannen var inte yrkesmusiker men var med på cirka tio spelningar under den nästan treåriga perioden. Vid de spelningarna, varav några var utomlands, ersattes bandmedlemmarna för mat och boende. LO-TCO Rättsskydd anser att det inte ska utgå någon ersättning under tiden mannen var utomlands.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten och Försäkringskassan fick backa. Nästa instans, Kammarrätten, gick dock på myndighetens linje och ansåg att de 625 000 kronorna plus ränta skulle betalas tillbaka. Nu ligger tvisten i Högsta förvaltningsdomstolen som är sista instans att överklaga till. 

Överklaga beslut

  • Om du har fått ett beslut från Försäkringskassan som du inte håller med om finns det möjlighet att överklaga. I första hand kan du begära att kassan gör en omprövning, då tittar de på ärendet igen och eventuellt nya underlag.
  • Om du fortfarande är missnöjd efter omprövningsbeslutet kan du överklaga det till Förvaltningsrätten, som bland annat avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter.
  • Kammarrätterna är andra instans bland förvaltningsdomstolarna och prövar mål som tidigare avgjorts i Förvaltningsrätten.
  • Högsta förvaltningsdomstolen är sista instans bland förvaltningsdomstolarna. Det är bara de överklaganden från Kammarrätten som fått prövningstillstånd som tas upp här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.