Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Få känner till sjukförsäkring

Vet du om att du har rätt till mer pengar om du blir sjuk en längre tid? Då tillhör du en mindre skara. För endast 36 procent av de anställda som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal vet att avtalet ger extra ersättning vid sjukdom.
Sandra Lund Publicerad

Det är tjänstepensionsbolaget Alecta som kollat läget hos över tusen anställda som jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal. 36 procent svarade ja på frågan om arbetsgivaren betalar en sjukförsäkring som kompletterar den ersättning man får från Försäkringskassan, vid en längre sjukdom. Resten svarade nej eller vet inte. Ett resultat som är ”mycket oroande” enligt Alectas pensionsekonom Eva Adolphson.

Till skillnad från privatanställda arbetare, som ska anmäla sjukdomen själva, ligger ansvaret för anmälan hos arbetsgivaren för privatanställda tjänstemän.

- Det är inte så vanligt men arbetsgivaren kan faktiskt missa att anmäla. Känner man då inte till ersättningen kan man missa några sköna tusenlappar. Det kan ju också vara bra att ha koll så att man inte tecknar onödiga privata försäkringar, säger Eva Adolphson.

För den som tjänar över det tak som Försäkringskassan utgår ifrån - och som i år ligger på 27 750 kronor i månaden – är det extra viktigt. För ju mer du tjänar, desto högre ersättning får du. Men även den som tjänar under taket får pengar från försäkringen vid sjukdom, dock i lägre grad.

Alecta har tagit fram två exempelpersoner för privatanställda tjänstemän med ITP. En som tjänar 35 000 kronor i månaden. Och en som tjänar 23 000 kronor. Och den första får 9 300 kronor utöver ersättningen från Försäkringskassan under sjukdagarna 15-90. Medan den som tjänar 23 000 kronor i månaden får 2 300 kronor extra i månaden under samma sjukskrivning.

Eva Adolphson säger att hon inte är särskilt överraskad över att så få känner till sjukförsäkringarna som följer med ett kollektivavtal.

- Det är som med pensionen. Jag tror det har med psykologiska faktorer att göra. Det är obehagligt att bli gammal och det känns långt bort. Det är ännu obehagligare att bli sjuk. Och sämst koll har man ju på den ersättning som utgår till familjen när jag dör. Det är ju mest obehagligast.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.