Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Varannan svensk vill ha mer flexibel semester

Mer än hälften av svenskarna skulle föredra ett annat upplägg än den klassiska industrisemestern. Det visar en undersökning av tankesmedjan Futurion.
Ola Rennstam Publicerad 3 juni 2024, kl 06:06
Många önskar mer flexibilitet kring när de tar ut sin semester för att bättre kunna kombinera arbete och fritid. Barnfamilj på strand.
Industrisemester? Nej tack! Varannan svensk önskar mer flexibilitet kring när de tar ut sin semester för att bättre kunna kombinera arbete och fritid, visar ny undersökning. Foto: Martina Holmberg/TT.

Lagstadgad semester har funnits som koncept sedan 1938. Trots att arbetslivet förändrats radikalt sedan dess väljer de allra flesta av oss fortfarande att ta ut våra lediga semesterdagar i juli och augusti. Det vill säga under den klassiska industrisemestern. Orsaken är förstås att många vill ha en längre sammanhängande ledighet. Men enligt en ny undersökning, som tankesmedjan Futurion gjort, skulle drygt hälften av svenskarna – 54 procent – föredra en helt annan fördelning av sina semesterdagar.

Industrisemester - nej tack

– Till syvende och sist handlar det om att människor önskar få mer makt och inflytande över arbetstiden och semestern, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion, i en kommentar.

De flesta av de drygt 1 000 personer som deltagit i undersökningen vill istället sprida ut sin ledighet, med till exempel tre veckor sommartid, en vecka över jul och resterande dagar utspridda över året. Andra skulle kunna tänka sig ha kvartalssemester eller öka sin veckoarbetstid för att kunna vara ledig under fler skollov.

Svårt släppa jobbet under semestern

Samtidigt uppger två av tre att behovet av semester inte alltid tillfredsställs. Två av de vanligaste anledningarna är att inte kunna släppa arbetet mentalt under ledigheten och att oförutsedda händelser krävt att man arbetat.

– Återhämtning är det som historiskt har motiverat semestern. Man kan fråga sig om en dryg månads ledigt väger upp för elva stressiga månader, eller om vi behöver modernisera synen på semestern som sådan, säger Ann-Therése Enarsson.

Varför behövs semester? 

• Hög press på leverans och prestation är det främsta skälet att behöva semester för personer med de högsta lönerna.

• Tufft livspussel och mycket vardagsbestyr är det främsta skälet att behöva semester för de med hemmavarande barn. Något fler kvinnor än män uppger det skälet.

• Stressigt arbete är det främst angivna skälen att behöva semester för de yngre (18–34 år).

• Slitsamt och psykiskt påfrestande arbete är det främsta skälet att behöva semester för personer anställda i offentlig sektor.

Läs hela rapporten här.

Källa: Futurion

Så får du ut mest av din semester

• Schemalägg semester ofta under arbetsåret.

• Planera in minst en långsemester om minst åtta dagar per år

• Välj semesteraktiviteter utifrån dina personliga preferenser.

• Undvik arbetsrelaterade aktiviteter under semestern.

• Planera din semester för att förhindra negativa händelser.

Källa: Professor Jessica de Blooms vid University of Groningen, Nederländerna.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Trevlig sommar önskar Kollega

Nu tar Kollegas redaktion semester och stänger webben och nyhetsbrevet några veckor. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar.
Publicerad 20 juni 2024, kl 15:03
Trevlig sommar önskar Kollega-redaktionen! Sommarblommor på äng.
Kollega-redaktionen önskar dig en skön semester! Vi ses igen i augusti med nya avslöjanden, användbara tips och nyheter. Foto: Colourbox.

Kollega är tillbaka på webben och i din inkorg i augusti.
Är du Unionen-medlem och inte redan prenumerant på Kollegas nyhetsbrev? Då kan du passa på att bli det via länken här.

Trevlig sommar!