Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så överlever du till semestern

Hör du till dem som har lite svårt med motivationen de sista dagarna före semestern? Bra. Då kommer du sannolikt snabbare in i ledighetslunken.
Linda Svensson Publicerad 23 juni 2010, kl 13:51

Kollega har tidigare berättat att stressforskare anser att man ska börja trappa ned i god tid före semestern. Det kan vara nog så svårt. Det är mycket som måste avslutas innan det är dags att packa husbilen, flytta till sommarstugan, kasta sig på planet till Medelhavet, parkera sig i soffan för att se på dvd-boxar eller vad man nu föredrar att göra på semestern.

Det finns några små knep för att ta sig igenom de långa dagarna innan det är dags för långledigt:

  • Sätt upp delmål - det kan vara svårt att ta itu med uppgifter som man är osäker på om man hinner slutföra. Det är i regel bättre att komma en liten bit på väg än att inte komma någonstans alls. Dessutom kan det ge dig en känsla av kontroll, så du slipper tänka på saken under semestern.
  • Planera - okej, det är inte roligt att redan före semestern tänka på det som komma skall. Men om du är mitt uppe i ett projekt eller vet med dig att det kommer att bli mycket att göra när du kommer tillbaka till jobbet kan det vara bra att redan nu göra till exempel en prioriteringslista.
  • Hejda dig - åta dig inga arbetsuppgifter som du vet att du inte kommer att hinna bli klar med.
  • Rensa och sortera - oftast är tankarna redan på annat håll. Det betyder inte att du inte kan göra någon nytta på jobbet: rensa mejlkorgen, ta ned inaktuella påminnelser från anslagstavlan, sortera pappershögarna och släng det du inte har kastat ett öga på sedan före jul. Släng pennor som inte fungerar och fyll på förrådet med post-it.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.