Hoppa till huvudinnehåll
Semester

De förhandlade till sig extra ledighet

Man kan förhandla om mer än pengar. Klubbsektionen på Vuxenskolan i Gävleborg lyckades få fler dagar obligatorisk ledighet.
Johanna Rovira Publicerad 13 augusti 2020, kl 10:02
Joakim Brolin
Johan Sved och Cathrin Persson förhandlade sig till att dag före nationaldag och julafton är arbetsbefriade. Joakim Brolin

I coronakrisens fotspår kommer många arbetsgivare att behöva dra åt svångremmen. Att begära extra påslag utöver det så kallade märket, alltså den procentsats som förhandlas fram centralt, kommer säkerligen att bli knepigt. Detta trots att lönerevisionen gäller det arbete som gjordes under 2019, då arbetsmarknaden gick på högvarv.

För Studieförbundet Vuxenskolan i Gävleborg, som är en bidragsfinansierad verksamhet, har det aldrig funnits tillstymmelse till möjlighet att begära extra pengar, oavsett konjunkturläge. Men klubbsektionen där lyckades i alla fall med konststycket att få ut något utöver potten vid förra lönerevisionen.

– Jag och vår sektionsordförande Johan Sved hade varit på Unionens utbildning ”Aktivt lönearbete” och blev lite inspirerade, berättar Cathrin Persson, verksamhetsutvecklare och kassör i Unionens klubbsektion på Vuxenskolan Gävleborg.

De bjöd in medlemmarna till ett möte och bad om deras hjälp att komma med förslag på vad de ville ha som arbetsgivarens skulle kunna skjuta till. Fler semesterdagar var ett förslag som dök upp.

Hösten innan hade klubben och arbetsgivaren genomfört en tuff lönekartläggning, där det framkom att det visserligen inte fanns några löneskillnader mellan könen, men däremot att det fanns skevheter i gruppen.

Loraine Nederstigt, regional ombudsman i Gävleborg, var redan då inne på att arbetsgivaren borde göra något för att kompensera personalen och fler semesterdagar var på tapeten.

– Chefen behövde tänka till hur hon skulle uppmuntra personalen och hon kunde naturligtvis inte sänka några löner, säger Loraine Nederstigt.

Så förutsättningarna för att arbetsgivaren skulle gå med på semesterförslaget var goda. Men när Johan Sved och Cathrin Persson lade fram förslaget för sin chef om extra semester, blev det tvärt nej.

– Hon svarade att det inte var motiverat med fler semesterdagar eftersom folk inte ens tar ut den semester de redan har – semesterskulden var jättestor. Det var ett rimligt skäl, ansåg vi, säger Cathrin Persson.

Men duon gav sig inte utan kom tillsammans med arbetsgivaren i stället fram till att två lediga obligatoriska dagar skulle vara en win-win för alla parter.

Dagen före nationaldagen och dagen före julafton, då många brukar ta ledigt i alla fall, är numera arbetsbefriade på Vuxenskolan Gävleborg.

– Det bästa är att vi fick inskrivet att om julafton eller nationaldagen infaller på en lördag, söndag eller måndag, så är det alltid fredagen innan som är den arbetsbefriade dagen. Vi tappar dem aldrig och det är vi glada för, säger Cathrin Persson.

Klubbens förhandlare påpekade att två tvingande lediga dagar inte skulle vara en dum idé med tanke på arbetsmiljön. I slutändan skulle anställda känna sig mer utvilade och kanske till och med mer effektiva. Att förmånen inte syns i budgeten tror klubben är den främsta orsaken till att chefen ganska snabbt och smidigt gick med på förslaget.

– Jag tror vår chef satt i en sits där hon kände att hon måste ge oss något. Dessutom omfattas hon ju också av ledigheten, säger Johan Sved.

Medlemmarna blev överlag nöjda med utdelningen, även om någon enstaka medlem knorrade över att det blev färre dagar att jobba på.

– Jag tror att många lägger ner sin själ i jobbet och har svårt att stanna upp och ta ledigt, eftersom de tycker det är så kul att jobba, säger Johan Sved.

Regionala ombudsmannen blev också nöjd:

– Inom industrin brukar klubbarna vanligtvis få en liten skvätt extra att fördela, utöver märket, men inom andra sektorer finns inte samma möjligheter. Klubbsektionen på Vuxenskolan Gävleborg jobbar verkligen mycket föredömligt och ska ha en stor eloge för sitt förhandlingsarbete, säger Loraine Nederstigt

VUXENSKOLAN I SIFFROR

  • Har drygt 200 lokala kontor och två regionala enheter.
  • Är 800–900 anställda.
  • Har 19 000 cirkelledare.
  • Det finns 28 lokala avdelningar varav 11 är anslutna till Unionens riksklubb.
  • 65 procent av studieförbundets ekonomi kommer från statsbidrag. 15 procent kommer från kommuner och resten från deltagaravgifter och försäljning.
  • Bildades 1967 när Svenska lantmännens studieförbund och Liberala studieförbundet gick samman.
Semester

Röda dagar 2023 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa ledighet och semester? Här är alla röda dagar och helgdagar 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
Elisabeth Brising Publicerad 31 oktober 2022, kl 06:00
hand vänder kloss från 2022 till 2023.
Med lite planering kan du maxa ledigheten och semestern under 2023. Foto: Shutterstock

2023 är återigen ett år med få röda dagar och helgaftnar på vardagar, men de är i alla fall något fler än 2022.

Röda dagar är detsamma som helgdagar och är arbetsfria enligt lag. (En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på vad du har för anställningsavtal.)

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2023 och få ut flera långhelger. Till exempel vid Kristi himmelsfärd i maj och runt nationaldagen i juni.  

Röda dagar 2023

1 januari (söndag) Nyårsdagen

6 januari (fredag) Trettondagen

7 april (fredag) Långfredagen

9 april (söndag) Påskdagen

10 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (måndag) Första maj

18 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag

28 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (tisdag) Sveriges nationaldag

23 juni (fredag) Midsommarafton

24 juni (lördag) Midsommardagen

4 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (söndag) julafton

25 december (måndag) Juldagen

26 december (tisdag) Annandag jul

31 december (söndag) Nyårsafton

1 januari 2024 (måndag) Nyårsdagen

Maxa ledigheten så här

Trettondagshelgen: Ta ledigt måndagen efter Trettondagen, den 9 januari, och få en härlig långhelg 6-9 januari.

Påsken: Påsken infaller i början av april, vecka 14. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 1-10 april eller 7-16 april.

Valborg och första maj: Ta ledigt fredagen den 28/4 och njut av långhelgen över Valborg och första maj 28/4-1/5.

Kristi himmelsfärd: Ta ledigt fredagen den 19 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 18-21 maj.

Nationaldagen: Ta ledigt måndagen den 5/6 och få fyra dagars helg 3-6 juni.

Julen: Ta ledigt tre dagar i jul, 27-29 december, så får du julledigt i alla fall tio dagar i sträck, 23 december till 1 januari. Måndagen den 1 januari 2024 är nämligen också en röd dag.