Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
I coronakrisens fotspår kommer många arbetsgivare att behöva dra åt svångremmen. Att begära extra påslag utöver det så kallade märket, alltså den procentsats som förhandlas fram centralt, kommer säkerligen att bli knepigt. Detta trots att lönerevisionen gäller det arbete som gjordes under 2019, då arbetsmarknaden gick på högvarv.
För Studieförbundet Vuxenskolan i Gävleborg, som är en bidragsfinansierad verksamhet, har det aldrig funnits tillstymmelse till möjlighet att begära extra pengar, oavsett konjunkturläge. Men klubbsektionen där lyckades i alla fall med konststycket att få ut något utöver potten vid förra lönerevisionen.
– Jag och vår sektionsordförande Johan Sved hade varit på Unionens utbildning ”Aktivt lönearbete” och blev lite inspirerade, berättar Cathrin Persson, verksamhetsutvecklare och kassör i Unionens klubbsektion på Vuxenskolan Gävleborg.
De bjöd in medlemmarna till ett möte och bad om deras hjälp att komma med förslag på vad de ville ha som arbetsgivarens skulle kunna skjuta till. Fler semesterdagar var ett förslag som dök upp.
Hösten innan hade klubben och arbetsgivaren genomfört en tuff lönekartläggning, där det framkom att det visserligen inte fanns några löneskillnader mellan könen, men däremot att det fanns skevheter i gruppen.
Loraine Nederstigt, regional ombudsman i Gävleborg, var redan då inne på att arbetsgivaren borde göra något för att kompensera personalen och fler semesterdagar var på tapeten.
– Chefen behövde tänka till hur hon skulle uppmuntra personalen och hon kunde naturligtvis inte sänka några löner, säger Loraine Nederstigt.
Så förutsättningarna för att arbetsgivaren skulle gå med på semesterförslaget var goda. Men när Johan Sved och Cathrin Persson lade fram förslaget för sin chef om extra semester, blev det tvärt nej.
– Hon svarade att det inte var motiverat med fler semesterdagar eftersom folk inte ens tar ut den semester de redan har – semesterskulden var jättestor. Det var ett rimligt skäl, ansåg vi, säger Cathrin Persson.
Men duon gav sig inte utan kom tillsammans med arbetsgivaren i stället fram till att två lediga obligatoriska dagar skulle vara en win-win för alla parter.
Dagen före nationaldagen och dagen före julafton, då många brukar ta ledigt i alla fall, är numera arbetsbefriade på Vuxenskolan Gävleborg.
– Det bästa är att vi fick inskrivet att om julafton eller nationaldagen infaller på en lördag, söndag eller måndag, så är det alltid fredagen innan som är den arbetsbefriade dagen. Vi tappar dem aldrig och det är vi glada för, säger Cathrin Persson.
Klubbens förhandlare påpekade att två tvingande lediga dagar inte skulle vara en dum idé med tanke på arbetsmiljön. I slutändan skulle anställda känna sig mer utvilade och kanske till och med mer effektiva. Att förmånen inte syns i budgeten tror klubben är den främsta orsaken till att chefen ganska snabbt och smidigt gick med på förslaget.
– Jag tror vår chef satt i en sits där hon kände att hon måste ge oss något. Dessutom omfattas hon ju också av ledigheten, säger Johan Sved.
Medlemmarna blev överlag nöjda med utdelningen, även om någon enstaka medlem knorrade över att det blev färre dagar att jobba på.
– Jag tror att många lägger ner sin själ i jobbet och har svårt att stanna upp och ta ledigt, eftersom de tycker det är så kul att jobba, säger Johan Sved.
Regionala ombudsmannen blev också nöjd:
– Inom industrin brukar klubbarna vanligtvis få en liten skvätt extra att fördela, utöver märket, men inom andra sektorer finns inte samma möjligheter. Klubbsektionen på Vuxenskolan Gävleborg jobbar verkligen mycket föredömligt och ska ha en stor eloge för sitt förhandlingsarbete, säger Loraine Nederstigt
Om du planerar och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2025 och få längre semester. Till exempel vid första maj eller julen 2025. Med bara fyra semesterdagar vid julen kan du vara ledig 16 dagar om du har klämdag.
Totalt finns det 13 röda dagar 2025. Nio av dem är på en vardag. Påsken infaller sent 2025: påskafton är den 19 april.
Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag då vissa jobbar halvdag medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.
1 januari (onsdag) Nyårsdagen
6 januari (måndag) Trettondagen
18 april (fredag) Långfredagen
20 april (söndag) Påskdagen
21 april (måndag) Annandag påsk
1 maj (torsdag) Första maj
29 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag
6 juni (fredag) Sveriges nationaldag
8 juni (söndag) Pingstdagen
20 juni (fredag) Midsommarafton
21 juni (lördag) Midsommardagen
1 november (lördag) Alla helgons dag
24 december (onsdag) Julafton
25 december (torsdag) Juldagen
26 december (fredag) Annandag jul
31 december (onsdag) Nyårsafton
Fotnot: Aftnar som julafton, påskafton och midsommarafton är inte röda dagar, men de flesta är ändå lediga då. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.
Påsken, 10 lediga dagar
Påsken infaller sent i år. Skärtorsdagen är den 17 april. Tar du ledigt fyra dagar före påsken eller fyra dagar efter påsken får du tio arbetsfria dagar: den 12 april till den 21 april eller den 18 april till den 27 april.
Första maj, 7 lediga dagar
Om du har klämdagar i ditt anställningsavtal kan du få 7 lediga dagar genom att använda tre semesterdagar. Ta ledigt 28, 29 och 30 april och få en hel veckas semester. Om du jobbar halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april kan du vara ledig 4,5 dag utan att offra en enda semesterdag.
Har du inte klämdagar tar du semester den 2 maj och får fyra lediga dagar.
Kristi himmelfärdsdag, 7 lediga dagar
Här kan du göra samma sak som vid första maj: ta ledigt 26, 27 och 28 maj och få en ledig vecka när sommaren är på intåg. Om du inte har klämdagar får du fyra dagars ledighet genom att ta semester den 30 maj.
Jul och nyår, 18 lediga dagar
Jul och nyår är riktigt bra 2025, ur ett ledighetsperspektiv, särskilt om du har klämdagar. Då kan du få 18 lediga dagar med hjälp av bara fyra semesterdagar. Ta semester 22, 23, 29 och 30 december så kan du vara borta från arbetet mellan 20 december och 6 januari.
Har du inte klämdagar får du 16 dagars ledighet genom att använda fem semesterdagar.