Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Så lycklig blir du av din lön

Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.
Lina Björk Publicerad 15 januari 2018, kl 13:57
Colourbox.com
Colourbox.com

Vad gör att vi trivs och mår bra på jobbet? Många faktorer så klart: bra arbetsmiljö, trevliga arbetskamrater och en kompetent chef. Och en bra lön så klart.

– Lönen är en viktig komponent, men rättvisan är viktigare än själva nivån. En sjuksköterska kan vara lyckligare på jobbet än en läkare om han eller hon upplever att hon är rättvist lönesatt, medan en bankdirektör som tjänar fem miljoner om året kan vara missnöjd om någon annan tjänar mer, säger Henry Montgomery, som är professor emeritus i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet och forskare.

Men summan du tjänar spelar ändå viss roll för hur stor lycka du upplever, i alla fall till en viss nivå.  Då handlar det mer om vad du får ut av pengarna. Forskning visar att upp till runt 60 000 kronor i månaden ökar lyckonivån, men efter det planar den ut.

– Det är en nivå där de flesta klarar sig väldigt bra. Du har råd att unna dig och må bra, men mycket mer lön än så gör ingen skillnad.

Att ha flow, alltså bli uppslukad av en aktivitet som gör att du känner att allt flyter på, och har kontroll är också något som skapar lycka. Och att ha flow inträffar oftare på jobbet än hemma enligt Henry Montgomery.

– Vi har mer ställtid på fritiden än på jobbet. Vi står och väntar på bussen, i köer, i telefon och så vidare. Så det är lättare att få en känsla av flow på arbetet.

Överlag ligger Sverige högt upp på listorna över länder där människor är mest lyckliga. Gemensamt för länderna i topp är att de är välfärdsstater där jämlikhet, trygghet och tillit är viktiga faktorer. Ungdomar och äldre personer är i genomsnitt lyckligare än personer i medelåldern. Som minst lycklig är du mellan 45 och 50 år.

– Som ung har du hela livet framför dig och inte så många krav. När du kommer in i vuxenlivet ska du klara av allt du drömt om, vilket kan vara stressande. Men som gammal kan du luta dig tillbaka, säger Henry Montgomery.  

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.