Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Unionen vill ha mer pengar till utbildning

Under tisdagen presenterade regeringen höstbudgeten. Den saknar tillräckliga satsningar på kompetensutveckling, tycker Lars Jagrén, chefsekonom på Unionen.
David Österberg Publicerad 20 september 2016, kl 16:00
Anders Wiklund / TT
Finansminister Magdalena Andersson på väg att lämna över höstens budgetproposition till riksdagens talman. Anders Wiklund / TT

Under tisdagsförmiddagen promenerade finansminister Magdalena Andersson (S) från finansdepartementet till riksdagen. Med sig hade hon nästa års statsbudget. Lars Jagrén, chefsekonom på Unionen, har granskat budgeten och ger den både ris och ros.

- Det är synd att regeringen missade chansen att komma med konkreta förslag på kompetensutveckling för yrkesverksamma. Utvecklingen går så oerhört snabbt att kompetensutveckling är avgörande både för enskilda individer och för samhället i stort. Mer än 90 procent av Sveriges arbetsföra befolkning har jobb, men om regeringen inte satsar på kompetensutveckling riskerar strukturomvandlingen att gradvis slå hårdare även mot deras jobb, säger han.

Unionen vill bland annat se en förändring av studiemedelssystemet så att yrkesverksamma kan få högre bidragsbelopp och att även den som förbrukat sitt studiemedel kan återkomma till utbildning.

- Vi vill också se en översyn av regelverket för hur mycket man får tjäna som studerande. Nuvarande regler är inte anpassade för den som har jobbat ett tag och kanske skaffat familj och bostad, säger Lars Jagrén.

Han tycker också att regeringen borde ge universitet och högskolor pengar för att kunna arbeta med validering av reell kompetens.

- Många tjänstemän har genom yrkeslivet skaffat sig olika former av kunskaper, men saknar intyg på att de har kompetensen. Det skulle högskolor och universitet kunna hjälpa till med, men det kostar förstås pengar, säger han.

Nästa års budget innebär att fler får betala statlig skatt. Anledningen är att den nedre gränsen för statlig skatt inte räknas upp.

- Det är ett problem. Man kan fråga sig om det är rimligt att en tjänsteman med en medelinkomst får en marginalskatt på 57-58 procent. Dessutom motverkar skatten motivationen att vidareutbilda sig, ta chefsjobb och att jobba mer. Det är inte vettig skattepolitik att beskatta inkomster så mycket hårdare än kapital.

Men det finns också saker i budgeten som Lars Jagrén tycker är bra. Han gillar bland annat att  fackligt förtroendevalda och deltidsarbetslösa får bättre a-kassa, att infrastrukturen förbättras, att det görs satsningar på arbetsmiljön och att elskatten för den elintensiva tjänstesektorn sänks.

- Tidigare har elintensiv industri haft lägre elskatt. Nu får även den elintensiva tjänstesektorn, som exempelvis serverhallar, sänkt elskatt, säger han.

Politik

7 nya lagar och regler 2024 - för dig som jobbar

Från den 1 januari 2024 införs nya lagar och regler. Flera av dem rör arbetslivet och är bra att ha koll på. Bland annat gällande etableringsjobb, mer kvar av lönen och komposthink i jobbköket.
Elisabeth Brising Publicerad 8 januari 2024, kl 06:00
En anslagstavla med siffrorna 2024 på.
Nytt år innebär nya lagar och regler. Här sammanställer vi 7 av de förändringar som sker från den 1 januari 2024. Foto: Colourbox.

År 2024 träder flera nya lagar och regler i kraft som kan vara bra att känna till. Kollega har listat några av de viktigaste som rör dig som arbetar. 

1. Skatten på inkomst sänks

1 januari utökas jobbskatteavdraget, främst för låg- och medelinkomsttagare. Arbetar du och tjänar till exempel 35 000 kronor i månaden sänks skatten med 410 kronor enligt Swedbanks beräkningar. Tjänar du 25 000 kronor minskar skatten med 223 kronor, medan den med en lön på 50 000 får 585 kronor mindre skatt. 

I genomsnitt minskar skatten med knappt 2 600 kronor per person år 2024 för den som arbetar heltid. Pensionärer får också sänkt skatt, men inte de med bidrag som sjuk- eller aktivitetsersättning. 

2. Gränsen för statlig inkomstskatt bromsas

Skiktgränsen för när anställda ska betala statlig inkomstskatt pausas under 2024 i stället för att räknas upp. Skiktgränsen uppgår till 598 500 kronor per år (drygt 53 000 kronor per månad). Om skiktgränsen skulle ha räknats upp som vanligt skulle den uppgå till 666 200 kronor (månadslön cirka 55 500 kronor). 

Den andel av befolkningen som har en månadslön över skiktgränsen kommer betala statlig skatt. Stoppet ger mer pengar till statskassan, omkring 12 miljarder kronor, motsvarande det utökade jobbskatteavdraget. 

3. Sänkt skatt på bensin och diesel

Kör du i arbetet? Energiskatten på bensin sänks med 1 krona och 31 öre per liter. Skatten på diesel sänks med 43 öre per liter. För den som har en bensindriven bil och kör 1 500 mil per år sänks bränslekostnaden enligt beräkningar cirka 1500–2000 kronor per år beroende på bränsleförbrukningen, enligt en beräkning från Swedbank. 

Regeringen har även sänkt skatten på diesel som används i arbetsmaskiner i yrkesmässiga jordbruk, skogsbruk och vattenbruk. 

4. Etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända

Från 1 januari 2024 och fem år framåt kan företag nyanställa vissa personer med stöd av staten efter ett beslut och fackligt avtal om etableringsjobb. Förslaget gäller långtidsarbetslösa, inskrivna på arbetsförmedlingen sedan minst ett år, och arbetssökande som anlänt till Sverige för upp till tre år sedan. 

Den som anställs får en kombination av lön från arbetsgivaren och stöd från staten. Inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie fackliga kollektivavtal. Som längst ska anställningen kunna pågå två år och är tänkt att därefter gå över i en tillsvidareanställning. 

5. Höjt prisbasbelopp ger mer i föräldrabidrag och sjukpenning

Prisbasbeloppet höjs till 57 300 kronor. Prisbasbeloppet är ett mått som används för att beräkna bidrag från till exempel Försäkringskassan. Det höjs i januari varje år utifrån en beräkning av prisutvecklingen i samhället. I januari 2024 höjs pris­basbeloppet från 52 500 kronor till 57 300 kronor. Det innebär att många bidrag och ersättningar från Försäkringskassan automatiskt höjs vid årsskiftet. 

En ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, UB, startar 1 januari 2024. Den ska få kontrollera olika inlämnade uppgifter hos myndigheter så att färre fuskar eller gör misstag när de söker ekonomiskt stöd. Syftet är att stoppa organiserade välfärdsbrott och minska felaktiga utbetalningar.

6. Ändringar i jobbskatteavdrag för äldre 

1 januari införs en ny indexering i beräkningen av jobbaskatteavdrag för äldre, i stället för dagens fasta gränser. Åldersgränsen för att ta del av avdraget höjs från 65 till 66 år. Avdraget ska också stärkas för personer som fyllt 69 år den 1 januari 2024. 

Marginalskatten sänks för de som arbetar eller uppnått åldern för rådande pensionsnorm. Den avtrappning som görs vid högre inkomstnivåer i jobbskatteavdraget, jobbskatteavdraget för äldre och det förhöjda grundavdraget tas bort. Den sänkta arbetsgivaravgiften 15 till 18 år slopas också 1 januari 2024. 

7. Krav på insamling av matrester

Från 1 januari 2024 gäller EU:s miljökrav på separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Bioavfall, som till exempel matrester, måste börja samlas in av alla kommuner. Kravet gäller till exempel dina rester från lunchen i personalmatsalen, restauranger, storkök och butiker. Bioavfall som matrester kan bli biogas, till exempel. 

Alla verksamheter som har bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att det sorteras till återvinning.

 

Fotnot: Vissa av lagändringarna beror på om regeringens budget går igenom innan utgången av 2023. 

Källor: Regeringens budget, Swedbank, Naturvårdsverket, Unionen.