
Fackförbundet Unionen ger både ris och ros till regeringens budgetförslag. Enligt chefsekonomen Katarina Lundahl hade det varit bättre att satsa mer pengar på etableringsjobb i stället för sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer personer långt från arbetsmarknaden.
Läs mer: Så påverkar budgeten din ekonomi
– Förslagen riktar sig till samma målgrupp. Etableringsjobben ger en större subvention, men riktar sig bara till dem som faktiskt har svårt att få jobb. En betydligt mer effektiv åtgärd, men här avsätts knappt några medel, säger hon i ett pressmeddelande.
Som Kollega rapporterade i går tycker Unionen inte heller om förslaget om utvecklingstid – som påminner om det som tidigare kallades friår. Utvecklingstid innebär att en anställd kan få motsvarande a-kassa under ett år för att plugga vidare eller starta eget om en arbetslös kan hoppa in som vikarie.
Läs mer: Utvecklingstid inget för tjänstemän
– Utvecklingstid är inte lösningen. Det kommer inte användas av tjänstemännen. Ersättningen är för låg och fokus på bristyrken snävt. Det som behövs är partslösningar för att få till bättre möjligheter till omställning och karriärbyte mitt i livet, säger Katarina Lundahl.
Hon gillar dock satsningen på yrkeshögskolan som gör det möjligt för yrkeshögskolan att erbjuda enstaka kurser.
Även arbetsgivarorganisationen Almega ger budgeten ris och ros. Almega anser att fler strukturreformer behövs för att motverka den kommande lågkonjunkturen. Organisationen är dock nöjd med de sänkta arbetsgivaravgifterna.
– Vi välkomnar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för de företag som anställer unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. De allra flesta unga och nyanlända får sitt första jobb hos ett tjänsteföretag. Sänkta kostnader kommer att göra det möjligt för dem att anställa fler säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i ett pressmeddelande.
Fler reaktioner på budgetpropositionen: "Budgeten gynnar rika män"