
- Om minskningen i ansökningar för arbetsskador beror på att arbetsmiljön har blivit bättre, då är det enbart positivt och något vi ska sträva efter. Nu ser vi att anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar har ökat de senaste åren, så bilden är motstridigt. Målet är att du ska ha en arbetsmiljö som du kan må bra i, men har det uppkommit en arbetsskada så ska du ha en rättssäker prövning och en god ersättning.
Fungerar arbetsskadeförsäkringen så som den är utformad idag?
- Det finns absolut utmaningar med arbetsskadeförsäkringens utformning, delvis för att vi idag har ett arbetsliv där både arbetskraften och belastningen ser ut på ett annat sätt en när vi skapade försäkringen. Den utvecklingen måste försäkringen hänga med i för att uppfylla sitt syfte.
Arbetsskadeförsäkringen är på väg att försvinna i sin nuvarande utformning. Finns det något bättre alternativ?
- Vi ska fortsätta ha en arbetsskadeförsäkring, här hade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen i uppgift att även se över arbetsskadeförsäkringen och har lämnat ett antal förslag som nu har varit ute på remiss. Vi tittar på dem, och på arbetsskadeförsäkringen i sin helhet för att se hur vi på bästa sätt kan göra den bättre.
Enligt LO-TCO Rättsskydd drar sig anställda med osäkra anställningar för att anmäla arbetsskador av rädsla att vara till besvär. Hur ska man få fler människor att anmäla och söka ersättning?
- Självklart ska man ha rätt att anmäla sin arbetsskada och känna sig trygg när man gör det. Det är viktigt både för individens trygghet och för att vi på ett rättvisande sätt ska kunna följa arbetsmiljöns utveckling. Att få fler att våga anmäla när det är aktuellt är en viktigt fråga som till stor del vilar på fack och arbetsgivare, där man tillsammans måste jobba med information och att skapa en miljö som tillåter detta.