Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Lena har fått sina pengar!

När arbetsgivaren fick klart för sig att rättegången verkligen skulle bli av kontaktade företaget genast Unionen och meddelade att man ville betala de pensionspengar som Lena hade rätt till.
- Jag är så jätteglad och lättad över att rättvisan har segrat, säger hon.
Anita Täpp Publicerad
Kvinna håller i informationsbroschyr om pension.
Efter att Unionens stämningsansökan skickats till arbetsgivaren fick Lena sina avtalade pensionspremier plus ränta. Foto: Jessica Gow/TT

Som Kollega tidigare berättat var Lena anställd som redovisningsassistent på en liten byrå i Stockholm när hon upptäckte att företaget inte betalade in de utlovade premierna till hennes tjänstepension.

Eftersom företaget inte hade kollektivavtal ingick inte någon kollektivavtalad tjänstepension i hennes anställning. I stället hade hon och arbetsgivaren kommit överens om att hon skulle få en individuell tjänstepension. Enligt anställningskontraktet skulle bolaget varje månad betala 750 kronor till en pensionsförsäkring.

Då Lena upplevde att det rådde ett mycket dåligt arbetsklimat på arbetsplatsen vågade hon inte ta upp sina uteblivna pensionspremier med arbetsgivaren. Men sedan hon i somras sagt upp sig och vänt sig till Unionen för att få hjälp stämde förbundsjuristen Mikael Smeds arbetsgivaren i tingsrätten.

Kravet var att arbetsgivaren skulle betala de premier på sammanlagt 13 500 kronor som skulle ha betalats in till Lenas tjänstepension plus ränta och ersättning för rättegångskostnaderna.

Nu blir det ingen rättegång. För när tingsrätten skickat Unionens stämningsansökan till arbetsgivaren blev Mikael Smeds genast kontaktad av företaget.

- Arbetsgivaren har inte erkänt att man har gjort något fel utan meddelade bara att man inte ville tvista i saken och att man därför skulle betala det vi yrkade inklusive räntan till Lena. Det här går alltså inte att tolka som att vi eller medlemmen har fått rätt utan att det blev en slags förlikning, som är till hundraprocentig fördel för vår medlem, säger han.

Vad tjänade arbetsgivaren på att göra så här?
- Rättegångskostnaderna, förutsatt att vi skulle ha vunnit, liksom naturligtvis tid, resurser och sitt rykte.

Vad är ditt råd för att man inte ska hamna i samma situation som Lena?
- Att man tar kontakt med en ombudsman på Unionen om man upptäcker att arbetsgivaren inte har betalat in utlovade pensionspremier. De flesta sådana här ärenden brukar lösas på lokal nivå, vid lokala förhandlingar. Men då är det också bra att veta att innan vi förbundsjurister kan hjälpa någon så gör vi alltid en rättshjälpsbedömning. Att man får hjälp av en ombudsman betyder alltså inte att man automatisk får hjälp av oss eftersom vi först måste se att det finns en rimlig chans till framgång i så fall, säger Mikael Smeds.

- Sedan ska man också alltid försöka se till att man får en avtalad pensionslösning på papper när man anställs. Då har man mer på fötterna om det blir en konflikt om det sedan, så att ord inte bara står mot ord.

Lena är naturligtvis nöjd över att hon nu får sina pensionspengar.

- Det är sorgligt att det var tvunget att gå till en stämning i tingsrätten för att det här skulle bli bra. Men nu kan jag liksom bara strunta i det här bolaget, bara låta det som hänt passera och känna att ja, ja, det var ett mellansteg i livet och så lärde jag mig något av det, säger hon glatt. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.