Det blir inga förhandlingar om ökade avsättningar till tjänstepensionen ITP. Därmed blir det sannolikt svårare att nå fram till en uppgörelse om den så kallade flexpensionen i avtalsrörelsen.
Utan förhandlingar blir det svårare att lösa frågan om flexpension. Colourbox
Det var PTK som i december begärde förhandlingar med Svenskt Näringsliv om att höja pensionsavsättningarna inom ITP.
För någon vecka sedan kom arbetsgivarnas svar: ja till förhandlingar, men under förutsättning att den enskilde tjänstemannen själv ska avgöra om pengarna ska användas till ökade pensionsavsättningar.
Nu konstaterar PTK att det inte är aktuellt med några förhandlingar.
– Svenskt Näringslivs svar på vår förhandlingsframställan handlar om helt andra saker än det vi vill förhandla om, säger Niklas Hjert, ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp, i ett pressmeddelande.
– Flera branscher inom Svenskt Näringsliv har redan tecknat avtal om ökade avsättningar. Det bästa för tjänstemännens pensioner hade varit om vi hade kunnat förstärka hela ITP-planen på liknande sätt.
I och med att förhandlingarna inte blir av lär det också bli knepigare att lösa frågan om flexpensionen i den pågående avtalsrörelsen. Flexpension, med vars hjälp tjänstemän ska kunna gå ned i arbetstid när de närmar sig pensionsåldern, bekostas just genom en extra avsättning till tjänstepensionen.
En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox
Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.
Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.
Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).
Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.
Pensionen grundar sig på alla inkomster
Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.
– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm
Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.
Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.
Även unga kan få tjänstepension
Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.
Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.