Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Hon nappade på deltidspension

Möjlighet att gå ned i arbetstid när pensionen närmar sig – och därmed orka arbeta lite längre upp i åldern – finns på flera av Unionens kollektivavtalsområden. Sandvik är ett av företagen som har tecknat avtal om flexpension. Eva Sundvik är en av de som antog erbjudandet.
Lina Björk Publicerad
Mikael Wallerstedt
Sandvik erbjuder 92 procent av lönen för den som jobbar 80 procent efter 60-årsdagen. Det nappade Eva Sundvik på. I dag jobbar hon onsdag till fredag. Mikael Wallerstedt

– Vi har möjlighet att gå ned till 50, 60 eller 80 procents tjänst. Jag nappade direkt, säger löneadministratören Eva Sundvik.

Hon har valt att gå ned till 60 procent. Det innebär för hennes del att hon är ledig på måndagar och tisdagar. Under de dagarna hämtar hon barnbarn på förskolan, promenerar i skogen och pysslar i trädgården.

– Kristallkulan är grumlig och man vet aldrig vad som händer i livet. Jag har fått en större frihet och ett bättre liv utan söndagsångest med den här lösningen.

Att Eva tog steget berodde på flera saker. Hennes man dog i cancer för nio år sedan och det gav en tankeställare – livet är skört och oförutsägbart. Samtidigt har hon blivit äldre och tröttare och energin på de lediga dagarna tog snabbt slut. 

– Jag funderade över vad jag vill med mitt liv. Vill jag köpa nya kläder, börja renovera eller resa? Men det jag kom fram till var att jag ville ha tid – tid att göra vad jag själv vill, och ork att genomföra det.

Redan 2007 förhandlade facket och arbetsgivaren fram att man på tjänstemannasidan skulle avstå en del av lönesumman under tre år för att kompensera en del av inkomstbortfallet om man ville gå i deltidspension. Sandvik ville ha en kompetensväxling och de anställda ville ha en möjlighet att gå ned i tid när pensionen närmade sig.

Alla tjänstemän kan ta del av erbjudandet. Den som väljer att gå ned i tid från och med 60-årsdagen, exempelvis till en 80-procentig tjänst, får ut 92 procent av lönen.

En positiv effekt av förmånen har också varit att sjuktalen sjunkit på Sandvik, något som inte förvånar Eva Sundvik. 

– Ibland kan jag undra hur jag orkade jobba heltid förut. Jag är mer stresstålig nu, sover bättre och känner mig mer motståndskraftig än innan. Dessutom har jag större arbetsglädje när jag väl är på jobbet och kan ta tag i uppgifter med bättre fokus.

En utmaning för chefer och arbetsledare är dock att se till att arbetsuppgifterna för den har som gått ned i deltid inte blir för många och hinns med under den tid man jobbar. Och att arbetsbelastningen för arbetskamraterna inte blir dubbel för att  en person är borta några dagar i veckan.

Att bli pensionär på heltid kan innebära en rejäl omställning. Plötsligt finns inte nätverket av arbetskamrater kvar, barnen är utflugna och forumen där naturliga diskussioner och samtal fanns är svårare att hitta. Att trappa ned för att slutligen vara ledig på heltid kan vara en bra lösning, menar Eva Sundvik.

– Jag känner mig trygg i att vara ledig, jag tror att omställningen till att bli heltidspensionär kommer att bli väldigt odramatisk. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.