Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Små energibomber

Närodlat är ett ord som ligger rätt i tiden. Mer nära än att grodda hemma på diskbänken går nästan inte.
Åsa Frisk Publicerad

Det är ett roligt och enkelt sätt att få färska grönsaker på bordet. Man kan grodda frön, bönor, ärtor, grönsaker, säd och örter. De är goda att ha i sallader, på smörgåsen eller i en gryta.

Det finns speciella groddburkar att köpa men det går alldeles utmärkt att använda en gammal syltburk av större modell och ett finmaskigt nät typ myggnät och gummisnodd. Mungbönor och alfalfafrön är säkra kort för nybörjaren. Mungbönor använder jag i köttfärsrätter, som smörgåspålägg eller i stället för sallad.

Så här groddar du
alfalfafrön:

Ta några matskedar alfalfafrön och skölj dem. Lägg dem i en burk och häll på vatten. Låt fröna ligga i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj fröna noga. Lägg en silduk eller en bit myggnät som lock med hjälp av gummisnodden. Låt fröna rinna av medan burken är upp och ned.

Under tre dagar håller du fröna övertäckta med hjälp av kökshandduk. De groddar bäst i mörker. Varje morgon och kväll sköljer du av dem och låter vattnet rinna av.

Efter tre till fem dagar är groddningen färdig. Ställ dem gärna i ljus några timmar innan du äter dem så att klorofyll kan bildas. Alfalfa frön ökar rejält i volym så grodda inte för många samtidigt.

När groddarna är färdiga förvaras de i kylskåp. De klarar sig upp till en vecka men glöm inte att skölja dem ibland.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.